Nieuws

Vogelgriep vastgesteld in Schuinesloot: 60.000 dieren worden geruimd

Bij een eendenbedrijf in Schuinesloot is vogelgriep vastgesteld
Bij een eendenbedrijf in Schuinesloot is vogelgriep vastgesteld © Gert Stegeman
Bij een eendenbedrijf in Schuinesloot is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de ongeveer 60.000 dieren afgemaakt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
In een zone van tien kilometer rond het getroffen bedrijf liggen nog 36 pluimveebedrijven. In het gebied geldt een vervoersverbod. Zeven bedrijven die binnen een straal van drie kilometer van het eendenbedrijf liggen worden de komende weken intensief in de gaten gehouden door de NVWA.
Het vervoersverbod geldt voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt een verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Verder ligt de jacht op vogels aan banden in het gebied.

Meer gevallen van vogelgriep

Afgelopen vrijdag werden in het Friese Tjerkgast al 87.000 vleeskuikens geruimd. In de afgelopen weken is vogelgriep ook vastgesteld in Daarle, Vriezenveen en De Krim. Buiten Overijssel werd vogelgriep vastgesteld in Zuid-Scharwoude, Wieringerwerf en Abbekerk (Noord-Holland), Lunteren en Maurik (Gelderland), Ried en Blija (Friesland), Bunschoten-Spakenburg (Utrecht), Ter Aar, Spijkenisse en Vlaardingen (Zuid-Holland) en twee keer in het Gelderse Barneveld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.