nieuws

Kabinet neemt voorlopig nog geen stappen tegen Duits tolplan

Autobahn
Autobahn
Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over een mogelijke gang naar het Europees Hof van Justitie om bezwaar te maken tegen het Duitse plan om tol te heffen op personenauto's. De Bondsdag in Berlijn stemde vrijdag in met het tolplan van minister Alexander Dobrindt van Verkeer.
"We volgen de zaak op de voet", zei vicepremier Lodewijk Asscher na afloop van de ministerraad. Hij zei het te betreuren dat de Duitse regering het plan toch heeft doorgezet. De Europese Commissie moet nog een oordeel vellen of de plannen niet in strijd zijn met Europese regels.

Eerst naar de Europese Unie

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft haar bezwaren tegen het tolplan veelvuldig kenbaar gemaakt aan Dobrindt. Ze heeft eerder gezegd dat ze eerst gaat proberen het plan via de Europese Unie te blokkeren en anders de juridische weg wil bewandelen.
Schultz wacht op een reactie van EU-commissaris Violeta Bulc voor Verkeer op het Duitse voornemen. "Dat oordeel is van belang voor de verdere stappen die we samen met andere buurlanden kunnen nemen om dit tegen te houden", liet haar ministerie vrijdag weten.

Kabinet: plan is nadelig voor grensoverschrijdend verkeer

Volgens het kabinet is het plan nadelig voor het grensoverschrijdend verkeer. Ook heeft het bezwaar tegen het feit dat Duitse automobilisten worden gecompenseerd voor de maatregel.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.