Nieuws

Verdachte grootschalige cokesmokkel vanuit Curacao naar Oost Nederland klapt uit de school

De cocaïne werd onder meer vervoerd in groene bigshoppers
De cocaïne werd onder meer vervoerd in groene bigshoppers © Politie
Vanuit Curaçao is de afgelopen jaren door een groep verdachten bijna 700 kilo cocaïne naar Oost Nederland geïmporteerd. Dat stelde justitie vandaag op een tussentijdse rechtszitting. De recherche dacht al dat het veel meer moest zijn dan een in beslag genomen partij van 200 kilo. Maar het vermoeden is onlangs bevestigd door een van de verdachten.
Dat er mogelijk meer zendingen zijn geweest, werd onlangs al geopenbaard door RTV Oost.
De man die recent een boekje open heeft gedaan over zijn medeverdachten, is een Achterhoeker wiens bedrijf werd gebruikt om containers naartoe te verzenden. Hij zegt dat hij drie jaar geleden is benaderd door één van zijn medeverdachten. Hij zou rijkelijk beloond worden als hij zijn autobedrijf in Silvolde beschikbaar stelde. Bij huiszoeking is in ieder geval 45.000 euro cash gevonden.

Meerdere zendingen

De man vertelt dus ook dat er meerdere zendingen zijn geweest. De cocaïne was volgens hem verstopt in stenen, die opengebroken moesten worden. Bij de recherche zegt hij wie daar verantwoordelijk voor waren en wie de hoofdrolspelers zijn.
Volgens justitie is een Hengeloër één van de hoofdverdachten. Het gaat om een man die door de opsporingsdiensten ook wel 'makelaar des doods' wordt genoemd, omdat hij de uitvoerders zou hebben geregeld van een moordaanslag op een advocaat. De Achterhoeker noemt hem 'de kale' en hij wil "ver weg van hem blijven".

Fraude

De Hengeloër speelt in tal van andere politieonderzoeken ook een rol. Tot voor kort werd hij niet langdurig vastgezet. Volgens justitie wordt hij mogelijk ook vervolgd voor witwassen en hypotheekfraude. Het gaat dan volgens het OM onder meer over het schenken van een huis door een beruchte Brabantse reizigersfamilie.
Maar volgens Jeroen Michels, advocaat van de Hengeloër, is dat "beeldvorming van het OM. Hij heeft alleen een ander gevraagd naar de mogelijkheden om schenkbelasting te vermijden."
Michels' cliënt stelt ook verder niets van doen te hebben met de cokehandel. "Het garagebedrijf waar de drugs naartoe werd verzonden, was hem aangeboden. Mogelijk was het een aantrekkelijk bedrijf. Daarom had hij (adres)gegevens van de garage op zak." Volgens de advocaat wil zijn cliënt binnenkort een verklaring afleggen bij de politie. "Maar hij zal alleen iets vertellen over zijn eigen veronderstelde rol."

Sossa

De Twentse neef van de Hengeloër, bijgenaamd 'Sossa', is ook aangehouden. Hij reed in een auto, met achterin zo'n 70 kilo coke. Bij de politie heeft hij erkend dat hij wist wat er achterin de wagen lag.
Door de Achterhoeker met de autogarage wordt hij aangewezen als één van de verdachten die de stenen open bikten.
Uit onderzoeksdossier Tartarus21 blijkt dat medeverdachten vermoedens hadden dat hij af en toe in de spreekwoordelijke honingpot zat. "Sossa heeft ook voor zichzelf gepakt", is te lezen. "Er mist wat spul."
Mogelijk is dat de reden dat een groep verdachten uit het oosten ruzie heeft gekregen met een man in het westen. Die verdachte uit de Randstad is (nog) niet aangehouden. Hij wordt in leesbaar gemaakte communicatie aangeduid als 'senior' en zou aan de wieg hebben gestaan van de drugslijn.
Het OM heeft vandaag bekend gemaakt dat meerdere aanhoudingen gaan volgen. Mogelijk zit 'senior' daar ook bij.
Alle verdachten blijven vast tot een volgende zitting in december.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.