Nieuws

Draaideuroplichter uit Glanerbrug hoort eis 2,5 jaar cel: ‘We komen elkaar al tien jaar tegen’

Het Openbaar Ministerie vraagt om 30 maanden celstraf
Het Openbaar Ministerie vraagt om 30 maanden celstraf © RTV Oost
Wijn, sterke drank, frisdrank, buffetten, gourmetschotels, een chique armband en een dure televisie. Hij zou het zich allemaal eigen hebben gemaakt zonder te betalen. Noem het gerust een draaideuroplichter. Een 42-jarige man Glanerbrug gaat, als het Openbaar Ministerie ligt, 30 maanden de cel in. Opnieuw, want al regelmatig kwam de man in aanraking met justitie: zijn strafblad telt 23 kantjes. "Hij liegt zo hard, dat het pijn doet aan mijn oren", zei de officier van Justitie.
Vandaag stond hij terecht voor tien strafbare feiten. Volgens justitie lichtte hij een cateringbedrijf, slagerij, slachthuis, juwelier en een ouder echtpaar op. Bovendien heeft hij volgens het Openbaar Ministerie zijn zoon aan het gezag van een besloten jeugdinstelling onttrokken. Daarnaast zou hij met zijn zoon een kruiwagen en koperen buizen hebben gestolen.
Het patroon is duidelijk, stelt de officier van justitie. "Hij verzint een bedrijfsnaam, bestelt luxe dingen, verzint een boel leugens en is nooit van plan om te betalen."

'Meneer is full-swing weer terug'

De voorzitter van de rechtbank en de officier van justitie kenden de man van eerdere zittingen, voor het laatst zo’n anderhalf jaar geleden. "Het gebeurt me niet vaak dat ik iemand op zitting heb gehad, weer als verdachte tref. Maar deze meneer is ‘full-swing’ weer terug", sprak de officier.
"Deze verdenkingen: het is een heel telefoonboek", zei de voorzitter van de rechtbank. "We komen elkaar al tien jaar tegen in de rechtbank."

Dure armband is nog steeds spoorloos

Cateraars brachten voor vele honderden euro’s aan gourmetschotels en vlees, maar konden stelselmatig fluiten naar hun centen. Ook een beginnend juwelier werd door de Glanerbrugger opgelicht.
De verdachte deed zich voor als eigenaar van een metaalbedrijf die een afscheidscadeau voor een werknemer zocht. Een armband van zo’n 500 euro is tot op de dag van vandaag spoorloos, de rekening werd nooit voldaan.

Telefoon van spoedeisende hulp MST

Volgens het Openbaar Ministerie zou de 42-jarige draaideuroplichter een gestolen telefoon voor handen hebben gehad. Die telefoon was eigendom van de spoedeisende hulp van het MST in Enschede. Met de betreffende telefoon werden foto’s en berichten met daarin de naam van de verdachte verstuurd.
De verdachte ontkent betrokkenheid bij alle ten laste gelegde feiten, behalve de oplichting van een juwelier en de diefstal van de kruiwagen met koper in Losser. De verdachte zegt dat hij toestemming van de eigenaar had om de buizen mee te nemen.
Bij de juwelier staat de verdachte op camerabeelden. Hij gaf in de rechtbank toe dat hij bij de juwelier is geweest voor de armband en dat hij die nog steeds wil betalen. “Maar ik zit in de gevangenis.” Vertellen waar de armband nu is, wilde hij niet in de rechtbank.

'Er is iemand die heel veel op mij lijkt'

Volgens advocaat Rob Oude Breuil rammelt het bewijs in veel van de oplichtingszaken uit de tenlastelegging. “Het is vaak gebaseerd op één foto. Meestal een onduidelijke Facebookfoto. Dat is in veel zaken het enige bewijs, ik denk dat je daar over kunt discussiëren.”
Verdachte stelt dat er mogelijk een dubbelganger rondloopt die zich als hem voordoet. “Er is iemand die heel veel op mij lijkt.”
Het Openbaar Ministerie gelooft weinig van het verhaal van de 42-jarige. “Ik heb u anderhalf jaar geleden ook op zitting gehad. Het was hetzelfde verhaal. Het lijkt wel als u vastzit dat de ondernemers even de tijd krijgen om te vergeten dat u bestaat.”

Enkelband doorgeknipt

Eerder kreeg de man van het Gerechtshof de kans om zijn strafzaak op vrije voeten af te wachten. Toen schond hij al snel de voorwaarden: hij knipte zijn enkelband door en werd beschonken door de politie aangetroffen.
Over het doorknippen van de enkelband verklaarde de man dat het een noodsituatie was. Wat die situatie inhield, wilde hij echter niet vertellen. “Ik ga er verder niet op in.”
Het Openbaar Ministerie vraagt de rechtbank om de man voor 30 maanden op te sluiten en bovendien de voorwaardelijke straf van zijn vorige strafzaak ten uitvoer te leggen. In dat geval gaat het om nog 5 maanden celstraf.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.