Nieuws

Vrije-uitloopstal voor 'minder stikstofuitstoot en blije zandkoeien'

Christian Klein Koerkamp met zijn 'zandkoeien'
Christian Klein Koerkamp met zijn 'zandkoeien' © RTV Oost\Chantal Everaardt
De nieuwe stal van melkveehouder Christian Klein Koerkamp in Schalkhaar ziet er eigenlijk meer uit als een grote zandbak met daarboven een enorme paraplu. Het is een heel nieuw stalsysteem waarbij de koeien op zand leven en vrij in en uit kunnen lopen naar de wei.
"Welkom in ons koeienparadijs. Hier leven de koeien op zand en ze voelen zich hier heerlijk. De stal is ook nog eens hartstikke milieuvriendelijk, want de poep en pies worden gescheiden, we stoten zo veel minder stikstof uit."
Klein Koerkamp legt uit dat de urine van de koeien door de zandbedding zakt en wordt afgevoerd, de koeienvlaaien blijven liggen op de zandbodem en met een speciale machine eruit gehaald. Uiteindelijk gaat die dikke mest over het land. En er ontstaat eigenlijk amper stikstofuitstoot.
De vrije uitloop stal met zandbedding
De vrije uitloop stal met zandbedding © RTV Oost / Chantal Everaardt

Dierenwelzijn

Naast hun bestaande biologische melkveehouderij in Lettele is de melkveehouder begonnen met een nieuwe boerderij, vlakbij Deventer. Stadsboerderij Heerlijkheid Linde is een mooie plek voor innovatie: er is een grote boerderijwinkel met een terras, een speelplek voor kinderen en omdat het zo dichtbij de stad zit, heeft Klein Koerkamp een goede lokale afzetmarkt.
In samenwerking met onder meer stichting IJssellandschap kreeg de melkveehouder de kans om te boeren op deze plek. Christian en zijn vrouw Sanne wilden een stal waarbij dierenwelzijn hoog in het vaandel staat en de milieudruk laag is, met daarnaast een boerderijwinkel en een plek waar mensen kunnen recreëren.
"De stal heeft een hoog koe-knuffel gehalte, de mensen zien de koeien van dichtbij, voor ons op deze plek is dit een ideale situatie. Natuurlijk moeten mijn koeien melk leveren, dat is economisch belangrijk want we zijn een onderneming. Maar dit is een prachtige kans. We zijn bewust bezig met vergroten van biodiversiteit en denken dat dit stal-concept bijdraagt aan blije koeien."
De stal is nog in ontwikkeling, maar Klein Koerkamp gelooft heilig in dit systeem. "Eigenlijk wilde ik een stal met stro als bodem, maar prijstechnisch was dat niet te realiseren. Na een aantal gesprekken kwamen we uit bij dit nieuwe concept. Het klinkt heel logisch en het past bij ons. Dus we werken er nu vol enthousiasme mee en de koeien doen het prima."
Vrije uitloop stal voor melkkoeien

Stikstof

Hoewel de melkveehouder zeker is dat zijn nieuwe stal minder stikstof uitstoot dan bijvoorbeeld zijn stal in Lettele, is dat juridisch niet vastgesteld.
"Het is een technisch verhaal, maar eigenlijk heb je voor het aantonen van stikstofreductie vijf proefstallen nodig die wat langer draaien. Pas dan kun je aantonen of iets minder belastend is. Gelukkig zit ik prima in mijn vergunning, maar als je gewoon logisch nadenkt stoten we hier veel minder stikstof uit. Weidegang en een zandbedding. Hier staat een trotse, blije boer."

Haken en ogen

Of dit stal-type geschikt is voor meer collega's, kan Christian niet zomaar zeggen. "Het moet bij je passen en het moet kunnen. Wij zitten hier op 500 meter van de stad op een ideale locatie. Wij kregen de kans om hier een nieuwe stal te bouwen. Als je als melkveehouder net aan paar jaar geleden een stal hebt gezet kan je niet zomaar alles weer omgooien, dat heeft financieel haken en ogen."
"Ik geloof wel dat elke collega melkveehouder hier zijn of haar voordeel uit kan halen. Of het nu om meer koe-comfort gaat, of inspiratie om bijvoorbeeld een deel van je bestaande stal te herinrichten zoals wij dat doen. Innovatie gaat door in de landbouw, voor dierenwelzijn en minder stikstofuitstoot. We vertellen ons verhaal daarom graag."
Vandaag bij RTV Oost aandacht voor technische innovaties in de melkveehouderij zoals de inzet van een stikstofkraker om minder stikstof uit te stoten en deze bijzondere vrije uitloop stal van Klein Koerkamp. Te gast in Bij Oost Vandaag is Kees de Koning, manager innovatie van de Dairy Campus, de onderzoeksboerderij van Wageningen Universiteit (WUR). Hij vertelt onder meer over het belang van technische innovatie in combinatie met aanpassingen in het bedrijfsmanagement om tot minder stikstofuitstoot te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.