Nieuws

Aangifte tegen Denekamper paarden- en ponymarkt om verloting pony, Kamervragen in de maak

Aangifte tegen Denekamper paarden- en ponymarkt (foto ter illustratie)
Aangifte tegen Denekamper paarden- en ponymarkt (foto ter illustratie) © ANP
Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals heeft aangifte gedaan tegen de Denekamper paarden- en ponymarkt, vanwege het verloten van een pony als prijs. Dat meldt de House of Animals, die aangeeft dat het verloten van een dier in strijd is met de Wet Dieren. "Je weet nooit of de winnaar wel goed voor het dier kan zorgen." Partij voor de Dieren heeft Kamervragen aangekondigd over de verloting.
House of Animals meldt dat de paarden- en ponymarkt, die op 10 september in Denekamp werd gehouden, voor kinderen een ponybaan was aangelegd. Ieder kind dat een ritje maakte deed automatisch mee aan de loterij, meldt de organisatie. De pony werd uitgereikt aan een jong meisje.
"Het houden van een pony vergt veel zorg en tijd, ruimte en geld. Ik vind het onverantwoordelijk van de organisatie en het is bovendien bij wet verboden", zegt Karin Soeters, oprichter van House of Animals.
"Wie zegt dat het meisje voor de pony kan zorgen? En als ze het proberen en het gaat mis, wie voorkomt dat er allerlei dierenleed uit voortkomt? Dit is goed te vergelijken met impulsaankopen van huisdieren, het loopt zelden goed af."

Aangifte

Het uitreiken van een dier als prijs bij een verloting is volgens Artikel 2.13 van de Wet dieren verboden. House of Animals heeft aangifte gedaan tegen de organisatoren van het evenement.
Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren Frank Wassenberg heeft aangekondigd Kamervragen over de verloting van de pony te stellen.

Reactie paardenmarkt

Ceriel Nijhuis, voorzitter van de paardenmarkt, zegt dat de pony is meegegeven aan iemand die genoeg ruimte heeft om het dier te kunnen houden. "Anders hadden we nooit een pony meegegeven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.