Nieuws

Geen lange opvang in Enschede meer, wel noodopvang in Diekmanhal

Diekmanhal
Diekmanhal © RTV Oost
Enschede gaat noodopvang bieden aan een groep van tweehonderd asielzoekers. Vanaf donderdag of vrijdag worden zij voor een periode van twee weken opgevangen in de Diekmanhal. Dat maakte burgemeester Roelof Bleker vanavond tijdens de raadsvergadering bekend.
De keus voor de Diekmanhal was een alternatief voor een dringend verzoek van de staatssecretaris om andermaal een groep van vijfhonderd asielzoekers op te vangen op Vliegveld Twenthe. De wens was om dat - opnieuw - voor een langere periode te doen.

Alternatief geboden

Gelet op de voorgeschiedenis, waarin Enschede onder dreiging van een aanwijzing plek regelde voor vijfhonderd asielzoekers, heeft burgemeester Bleker dat verzoek afgewezen. Hij bood wel een alternatief: opvang van een kleinere groep voor een korte periode.
Na een zoektocht waar dat dan zou kunnen, is het Rijk het alternatief geboden van de Diekmanhal. Daar kunnen tweehonderd mensen voor een periode van twee weken 'netjes' worden opgevangen, met de woorden van Bleker.

Scholen en omwonenden geïnformeerd

Dat betekent dat scholen en sportverenigingen voor een periode van twee weken geen gebruik van de Diekmanhal kunnen maken. Scholen zijn inmiddels geïnformeerd, omwonenden hebben maandagavond een brief gekregen.
In de gemeenteraad ging de discussie over die nieuwe noodopvang vooral over de vraag naar structurele opvang van asielzoekers. Zolang die er niet is, blijven verzoeken als deze komen. De stemmen in de Enschedese gemeenteraad variëren van 'wanneer gaan we structureel plek bieden aan vluchtelingen' tot 'wanneer gaan we stoppen met het opvangen van nieuwe asielzoekers'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.