Betaald voetbal

FC Twente en Go Ahead Eagles op rapport: scorebordjournalistiek en 'sneaky' gaan winnen

GA Eagles-trainer René Hake (l) en FC Twente-trainer Ron Jans (r)
GA Eagles-trainer René Hake (l) en FC Twente-trainer Ron Jans (r) © ANP
Het eerste blok is achter de rug en veel spelers in de Eredivisie zijn uitgewaaid voor interlandwedstrijden met de nationale ploeg. De hoogste tijd voor onze huisanalist Jan van Staa om het eerste tussenrapport op te maken. Welke spelers vielen op en wat kan er beter? Vandaag: FC Twente en Go Ahead Eagles.

Scorebordjournalistiek

Het is bijna twintig jaar terug dat voormalig FC Twente-trainer Co Adriaanse, destijds oefenmeester van AZ, de term scorebordjournalistiek introduceert. Het komt erop neer dat in het voetbal niet altijd de beste ploeg wint. Het wordt een begrip in de voetballerij.
En twee decennia later nog altijd even actueel. De vijfde plek, geef de fans van FC Twente een lege ranglijst en velen zouden daar hun club hebben ingevuld. "Maar Twente heeft echt wel de nodige punten laten liggen, ze hadden echt een aantal plekken hoger moeten staan", stelt Van Staa.
Spits Ricky van Wolfswinkel wist nog maar één keer te scoren in de Eredivisie
Spits Ricky van Wolfswinkel wist nog maar één keer te scoren in de Eredivisie © Orange Pictures
"Ze creëren enorm veel kansen, maar het rendement moet echt omhoog. In de duels met FC Volendam en SC Heerenveen heeft Twente zichzelf echt tekort gedaan. Kijkend naar de stand had er echt meer ingezeten. Als ze willen aansluiten bij de bovenste ploegen moeten er gewoon meer ballen in dat netje."

Uitblinker Unnerstall

Tegenover een tegenvallende productie staan ook slechts vijf tegendoelpunten. "Maar dat is wel een beetje vertekenend, want Unnerstall heeft wel wat tekortkomingen verbloemd. Twente geeft best veel kansen weg. Dat moet niet altijd zo gaan, want Unnerstall kan niet alles tegenhouden. Op defensief vlak kan er gewoon nog heel veel winst geboekt worden."
De transfermarkt is nog maar net enkele weken gesloten en in Enschede is men blij met de huidige groep, maar als het aan Van Staa ligt gaat technisch directeur Jan Streuer in de winterstop toch nog even op zoek. "Twente kan nog wel wat fysiek gebruiken. Een type Gerrit Nauber van Go Ahead Eagles. Of zoals vroeger, toen Majstorovic nog bij FC Twente speelde. Dan kun je het ook een keer over een andere boeg gooien."
Rapportcijfer: 8
Lars Unnerstall is ook dit seizoen de uitblinker bij FC Twente
Lars Unnerstall is ook dit seizoen de uitblinker bij FC Twente © Orange Pictures

Go Ahead Eagles

Twee zeges, vijf nederlagen en de dertiende plek. Dat is de eerste tussenbalans van Go Ahead Eagles. "Gewoon prima, zeker als je kijkt naar het programma dat ze hebben gehad", zegt Van Staa, die zag hoe zijn oud-werkgever het al vroeg in het seizoen op moest nemen tegen onder meer AZ, PSV en Feyenoord.
"Go Ahead Eagles mag best wel tevreden zijn, zeker omdat ze de laatste twee wedstrijden hebben gewonnen. Dat was ook wel nodig, hoor. Want anders had ik ze geen voldoende gegeven. Die duels met FC Volendam en FC Emmen geven hoop. Het is een heel grote groep clubs dat dit jaar zou kunnen degraderen. Ik denk dat er wel een stuk of acht clubs gaan knokken om lijfsbehoud."

Smalle, maar aardige selectie

Van Staa hoopt dat men er in aan de Vetkampstraat in slaagt om de troepen fit te houden. "Ze hebben in de eerste weken van het seizoen een wel heel smalle selectie gehad, met naast blessures ook schorsingen door rode kaarten. En het zegt best veel dat linksback Kuipers de doelpunten moet maken om een wedstrijd te winnen."
Toch krijgt technisch manager Paul Bosvelt de complimenten van Van Staa. "Er staat best wel een aardige selectie. We moeten niet vergeten dat Go Ahead Eagles de nodige sterkhouders is kwijtgeraakt, zoals Brouwers, Córdoba en Noppert. Dat vang je niet zomaar op."

Sneaky

"En dan is het tweede jaar in de Eredivsie ook nog altijd een stuk lastiger. Go Ahead Eagles moet thuis gewoon zoveel mogelijk punten pakken en op vreemde bodem een keer sneaky winnen. Dat zou bonus zijn", aldus Van Staa.
Rapportcijfer: 6,5
Bas Kuipers was in de eerste duels belangrijk voor Go Ahead Eagles
Bas Kuipers was in de eerste duels belangrijk voor Go Ahead Eagles © Orange Pictures

PEC en Heracles

Woensdag laat Van Staa zijn licht schijnen over de Keuken Kampioen Divisie, waar PEC Zwolle en Heracles Almelo bovenin meedraaien. Ondanks de interlandbreak komen de Almeloërs deze week gewoon in actie. De club heeft besloten wél te willen spelen, waar men in Zwolle kiest voor een vrij weekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.