Betaald voetbal

PEC en Heracles op rapport: uitkijken voor ballast en tegenvallende Armenteros

Heracles en PEC kennen tot dusver een prima start in de KKD
Heracles en PEC kennen tot dusver een prima start in de KKD © ANP
Het eerste blok is achter de rug en de komende week staat in het teken van interlandwedstrijden met de nationale ploeg, al wordt er op Erve Asito vrijdag 'gewoon' gevoetbald. Desondanks is het voor onze huisanalist Jan van Staa de hoogste tijd om een tussenrapport op te maken. Welke spelers vielen op en wat kan er beter? Vandaag: PEC Zwolle en Heracles Almelo.
Waar PEC van een vrij weekend gaat genieten, koos Heracles er voor aanvang van het seizoen voor om wél in actie te komen gedurende de interlandbreak. In de Keuken Kampioen Divisie kregen de clubs van de KNVB hiertoe namelijk de keuze.

Revache of ontladen?

Even geen voetbal dus in de provinciehoofdstad. En dat zorgt wellicht voor een dubbel gevoel in het MAC³PARK stadion. PEC verloor afgelopen vrijdag in eigen huis van ADO (1-2) en raakte daarmee haar ongeslagen status kwijt. De een wil dan zo snel mogelijk een kans op revanche, de ander vindt het juist wel fijn om even te ontladen.
Hoe dan ook, PEC kent een voortvarende start van het seizoen. De ploeg van trainer Dick Schreuder is met 19 punten uit 8 wedstrijden de trotse koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Daarnaast wist PEC ook het vaakst het net te vinden. Toch geeft het volgens Van Staa een wat vertekenend beeld.
PEC Zwolle-trainer Dick Schreuder
PEC Zwolle-trainer Dick Schreuder © Orange Pictures
"Tegen Telstar en VVV werd er eenvoudig gewonnen, maar in die andere wedstrijden was het allemaal niet zo overtuigend. Ik denk niet dat Schreuder vaak rustig op de bank heeft gezeten. Vooral op het gebied van rendement valt er nog veel te winnen voor PEC. Ze creëren veel, maar maken slechts een fractie van die kansen af. Neem Van den Belt vrijdag tegen ADO, die moet er gewoon drie maken."

Van den Belt uitblinker

Toch is de middenvelder wel de speler die Van Staa het meest kan bekoren. "Die jongen heeft zo'n enorme drive, dat is echt heel mooi om te zien. Het is echt een speler waar PEC nog veel plezier aan gaat beleven. Hij moet alleen wel wat rustiger worden voor het doel", zegt Van Staa, die nog niet helemaal overtuigd is van doelman Schendelaar.
"Ik vind hem soms nog wat onrustig overkomen. Dat straalt hij dan ook uit en dat is niet lekker voor zijn ploeggenoten. Ik denk dat hij nog wel wat sprongen kan maken, al is het ook niet altijd eenvoudig om te keepen bij een ploeg die met zoveel ruimte achter de laatste lijn speelt."
"Aan Van den Belt gaat PEC nog veel plezier beleven"
"Aan Van den Belt gaat PEC nog veel plezier beleven" © Orange Pictures

Rust bewaren

PEC wil zo spoedig mogelijk terugkeren op het hoogste niveau, maar het woord promotie wordt in Zwolle nog niet massaal in de mond genomen. "Dat snap ik wel, want het moet geen ballast worden. Het is goed om naar buiten toe de rust te bewaren, want intern wordt dat echt wel uitgesproken hoor."
Rapportcijfer: 7,5

Koppositie

Voor Heracles staat er dit weekeinde dus wel een competitiewedstrijd op het programma. De ploeg van trainer John Lammers krijgt bezoek van laagvlieger Helmond Sport. Een duel dat gewonnen móét worden. Heracles kan bij een zege zelfs de koppositie van PEC overnemen.
Het Heracles van John Lammers kan vrijdag koploper worden
Het Heracles van John Lammers kan vrijdag koploper worden © Orange Pictures

Uitgesproken

In Almelo windt men er geen doekjes om. Na de verrassende en uiterst pijnlijke degradatie, telt maar één ding: volgend seizoen weer in de Eredivisie. "Bij Heracles zijn ze daar heel erg uitgesproken over, dat vind ik dan wel weer mooi. En ze zijn het natuurlijk ook wel aan hun stand verplicht, want er staat gewoon een heel goede selectie. Ik durf wel met zekerheid te stellen dat ze bij de eerste twee eindigen."

Tegenvallende Armenteros

Van Staa geniet bij vlagen van Heracles, maar vindt dat er ook nog wel wat geschaafd moet worden. "Armenteros is nog een beetje zoekende. Hij begon heel erg goed, maar zakte daarna best wel ver terug. Eigenlijk valt hij als enige nog een beetje tegen in de voorhoede, want Hansson en Laursen zijn wel in vorm. Van Armenteros had ik vooraf verwacht dat hij de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie zou worden. Dat wordt lastig, al kan het natuurlijk nog steeds."
Van Staa verwacht meer van Armenteros
Van Staa verwacht meer van Armenteros © Orange Pictures

Heracles verder dan PEC

Het verschil is miniem, maar Van Staa geeft Heracles toch een half puntje meer dan PEC. "Ze zijn in de breedte wel wat verder. En ook als je kijkt naar de individuele kwaliteiten, dat zit toch wat dichter tegen de Eredivisie aan. Het zijn allemaal spelers die al op een hoger niveau hebben gespeeld en minder vaak door de ondergrens zakken."
Rapportcijfer: 8

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.