Nieuws

Oefening hoogwaterbrigade in Kampen: "Meer jongeren moeten zich aansluiten"

De hoogwaterbrigade aan het werk op de IJsselkade in Kampen
De hoogwaterbrigade aan het werk op de IJsselkade in Kampen © RTV Oost
Met slechts zestig procent van het totale aantal vrijwilligers dat normaal meewerkt, is het toch een succes geworden. De jaarlijkse oefening van de hoogwaterbrigade in Kampen heeft wel een paar aandachtspunten opgeleverd. Het aantal vrijwilligers moet niet veel lager zijn en er zouden zich meer jongeren aan moeten sluiten.
Het is een indrukwekkend gezicht als de hoogwaterbrigade in Kampen in actie komt. Langs de hele IJsselkade en nog iets verder, wordt de binnenstad met talloze schotten en keringen beschermd tegen de IJssel. Ieder jaar is er een oefening om de systemen te testen, want hoog water in Kampen heeft in potentie veel impact.
De verdedigingslinie is twee kilometer lang en loopt over kademuren maar ook dwars door huizen, bedrijfsgebouwen en steegjes. 84 afzonderlijke sluitingen, vrijwel overal met aluminium schotten, één voor één opgestapeld met de hand.
"Ieder team doet ieder jaar dezelfde klus, zodat we de routine erin houden", zegt Erik Seuters terwijl hij de kering in de Karpersteeg klaarmaakt.

Lage opkomst

De operatie lijkt vlekkeloos te verlopen, hoewel deze keer zestig procent van de vrijwilligers is komen opdraven. Volgens de ontwerpers zou de verdediging tegen het water door 90 man opgebouwd kunnen worden. Dat dat kan bleek gisteravond, maar met minder wordt het lastig.
Vooral team 11 had moeite om de klus te klaren omdat de helft van het team ontbrak. Team elf klaarde de klus aan de noordkant van de IJsselkade wel binnen de gegeven tijd. Omdat de gemiddelde leeftijd van de brigade hoger wordt, spelen lichamelijke beperkingen steeds meer een rol.
Erik Seuters installeert met zijn collega het schot aan de Marktsteeg en de Karpersteeg. Het zijn beiden grote stalen keringen die uit de grond omhoog worden getakeld en de steegjes helemaal afsluiten.

'Goed werk'

"Ik woon in Kampen en ik hoop met dit werk de burgers in Kampen te beschermen als dat nodig is. Daarmee bescherm ik ook mijn eigen wijk en dat geeft bij elkaar wel het gevoel dat je goeie dingen doet."
Hier kun je zien hoe de hoogwaterbrigade te werk gaat:
De hoogwaterbrigade aan het werk in Kampen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.