Nieuws

De Cultuurprijs Overijssel: ode aan het Nedersaksisch en creatieve vrijheid

Geef muzikant en streektaalvoorvechter Hendrik Jan Bökkers samen met zangeres en bassiste Nathalie Schaap de touwtjes in handen van het programma van de Cultuurprijs Overijssel en je krijgt een ode aan het Nedersaksisch én de creatieve vrijheid. Want zo zou je de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel 2022 kunnen typeren. In de goed gevulde Mateboerzaal van Theater de Spiegel in Zwolle kreeg het publiek gisteravond een gevarieerd programma voorgeschoteld met een hoog gehalte aan streektaal.
Niet toevallig zijn Bökkers en Schaap de winnaars van respectievelijk de Cultuurprijs en de Talentprijs voor Overijssel.

Zilveren kunstwerk

Het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Overijssel koos de beide winnaars uit 101 genomineerden. Beiden kregen een bedrag van tienduizend euro en een zilveren kunstwerk uitgereikt uit de handen van de Commissaris van de Koning in Overijssel, Andries Heidema.
Cultuurgedeputeerde Roy de Witte roemde het vele talent dat Overijssel heeft. "Een avond als deze is belangrijk, want we zouden onszelf veel vaker op de borst moeten slaan met al het talent dat onze provincie heeft."
Gedeputeerde Roy de Witte na afloop van de prijsuitreiking

Uit de goot

Hendrik Jan Bökkers is sinds 2007 de frontman van zijn eigen band, Bökkers. De muzikant zingt in het Nedersaksisch en is daarmee een boegbeeld van de streektaal in Overijssel. In zijn toespraak richtte Bökkers zich vooral tot zijn echtgenote Martine, die hem "in een donkere periode bijna letterlijk uit de goot heeft gehaald".
"Het dna van Overijssel is in al zijn muziek te horen", staat in het juryrapport. "Hendrik Jan Bökkers promoot en stimuleert de Nedersaksische taal en cultuur ook buiten zijn muziek. Hij werkt samen met de IJsselacademie, het kenniscentrum voor streektaal en streekcultuur in Overijssel en maakt hiervoor onder andere de podcast ‘De Nedersaksen’."
De reactie van Hendrik Jan Bökkers na afloop van de prijsuitreiking

Fair practice Code

Nathalie Schaap (1993) schoolde zich aanvankelijk in de klassieke muziek, waarbij ze meerdere instrumenten bespeelde en de basis legde voor haar zangcarrière. Tijdens haar studie aan het ArtEZ Conservatorium ontdekte ze de contrabas via docent Henk de Ligt, en ontwikkelde ze zich met haar stem en dit instrument volgens de jury tot een veelzijdig talent.
Op het podium hield Nathalie een bevlogen betoog voor behoud van de creativiteit in kunst en cultuur. "Dat moet ondersteund worden met een fatsoenlijke beloning, een 'fair practice code'", aldus Schaap in haar bedankspeech.
De reactie van Nathalie Schaap na afloop van de uitreiking

Artez Poporkest

Beide artiesten speelden op het podium ieder drie eigen nummers en werden daarbij begeleid door het Artez Poporkest bestaande uit conservatoriumstudenten onder leiding van Jan Wessels.
De avond werd afgesloten met een door alle artiesten gezamenlijk uitgevoerd nummer "I Don't Care Anymore", waarbij Nathalie in het Engels en Hendrik Jan in het Nedersaksisch zong.
De samenvatting van de avond is woensdagavond te zien op TV Oost, om 18:00 uur en om 21:00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.