Nieuws

Onder het genot van broodje kaas gevolgen van miljoenennota bespreken: "Wel charmant zo"

Wat heeft de miljoenennota te bieden voor de regio Twente?
Wat heeft de miljoenennota te bieden voor de regio Twente? © RTV Oost
Nee, een broodje had hij nog niet gehad, dat komt later wel. Voorlopig houdt Arjen Maathuis het even bij een kop koffie. De Almelose wethouder is samen met andere politici, ondernemers, maar bijvoorbeeld ook mensen uit het onderwijs naar het Rijksmuseum Twenthe in Enschede gekomen voor het traditionele Prinsjesdagontbijt. Allemaal zijn ze er om de miljoenennota te bespreken en vooral de gevolgen daarvan voor de regio.
De oogjes zijn nog een beetje klein als Maathuis zich meldt in Enschede. "Het was inderdaad vroeg vanochtend. Gisteren nog tot laat met de raad vergaderd dus dan is het even met je kop schudden 's ochtends, even douchen en dan de kleren aan en deze kant op."

Gevolgen miljoenennota

Heeft Maathuis al enig idee welke gevolgen de miljoenennota, de plannen van de regering, heeft voor zijn gemeente? Dat blijkt vooralsnog moeilijk in te schatten. "Het is eigenlijk nog te vroeg om precies te duiden wat dit nu specifiek voor de gemeente Almelo betekent."
Wethouder Arjen Maathuis aan een broodje samen met onder andere burgemeester Patrick Welman van Oldenzaal.
Wethouder Arjen Maathuis aan een broodje samen met onder andere burgemeester Patrick Welman van Oldenzaal. © RTV Oost
Maathuis neemt als voorbeeld het jaar 2026. Dat is financieel een spannend jaar omdat er dan veel minder geld vanuit Den Haag komt. "We zitten dan aan te kijken tegen een financieel ravijnjaar, omdat we een enorme val krijgen van het gemeentefonds. Dat wordt nu voor één miljard euro gevuld, maar wat het precies voor Almelo betekent, moet ik echt laten uitzoeken. Daar hebben onze ambtenaren tijd voor nodig."
Het is wel charmant zo, de eerste woensdag na Prinsjesdag
Wethouder Arjen Maathuis van Almelo
Komt zo'n Prinsjesdagontbijt dan eigenlijk niet wat te vroeg, als nog maar zo moeilijk is in te schatten hoe de plannen van de regering uitpakken? Maathuis vindt dat eigenlijk ook wel, maar een week wachten wil hij liever ook niet. "Het is nu hot. Je wilt precies weten wat er op ons af komt. Welke kansen en uitdagingen liggen er voor de regio?

Samenkomen en luisteren

Want iedereen heeft de troonrede gehoord en zoekt naar duiding. Dan wil je zo snel mogelijk weten waar je aan toe bent. "Maar gelijktijdig zal ook een deel van het nieuws in de komende weken langzaam doorsijpelen. Een week later heb je een betere duiding maar dan is misschien het nieuws er ook wel weer wat van af. Het is ook wel charmant zo, de eerste woensdag na Prinsjesdag om hier samen te komen en te luisteren naar wat dit betekent voor de regio Twente."
Met een vers broodje achter de kiezen zat ook Arjen Maathuis niet veel later in de zaal voor een groot scherm om te luisteren naar verschillende sprekers zoals Trudy Vos, van het college van bestuur van ROC van Twente en Hans ter Steege van Ter Steege Bouw Vastgoed.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.