Nieuws

Vonnis in strafzaak oud-Eurocommerce topman Visser uitgesteld

Oud Eurocommerce-topman Ger Visser
Oud Eurocommerce-topman Ger Visser © RTV Oost
Het gerechtshof heeft zijn vonnis in een strafzaak rond oud-topman Visser van de failliete vastgoedreus Eurocommerce uitgesteld. Reden is een verzoek van Vissers advocaten om alsnog verdediging te voeren. Tijdens het hoger beroepsproces in juni zat de gevallen vastgoedmagnaat zonder rechtsbijstand. Het Hof zou eigenlijk donderdag vonnis vellen.
Tegen Visser uit Gorssel werd voor de zomer vier jaar en drie maanden cel geëist. Hem wordt onder meer faillissementsfraude en valsheid in geschrifte verweten.

Schuld

Visser was topman van Eurocommerce uit Deventer. Het bedrijf ging tien jaar geleden failliet. Banken bleven achter met een schuld op Eurocommerce van vele honderden miljoenen euro's. Er zijn ook celstraffen geëist tegen zijn vrouw en kinderen, oplopend tot 25 maanden.
In 2016 werd Visser door de rechtbank veroordeeld tot drieënhalf jaar cel, toen was de eis vier jaar. Tegen dat vonnis ging hij in hoger beroep. Bij de start van het proces bij het gerechtshof, afgelopen juni, gooide zijn advocaat het bijltje erbij neer. Visser was vervolgens verstoken van bijstand, maar de raadsheren van het Hof wilden dat het proces werd voortgezet.

Heroverwegen

Na een verzoek van Vissers huidige advocaat om dat te heroverwegen, heeft het gerechtshof besloten morgen nog geen vonnis te vellen. De zaak gaat halverwege november verder. Dan wordt duidelijk of Vissers verdedigingsstrategie alsnog naar voren kan worden gebracht door zijn nieuwe advocaat.

Miljoenen

Visser heeft volgens justitie in het zicht van het faillissement miljoenen euro’s uit de boedel van Eurocommerce onttrokken. Zo deed hij een luxe paardenstal voor een habbekrats van de hand aan zijn zoon, verkocht hij hotel-restaurant De Roskam in Gorssel voor een euro aan zijn dochter en deed hij de kapitale villa van echtpaar Visser gratis over aan zijn vrouw.
Dat alles, volgens het Openbaar Ministerie, om te voorkomen dat na het faillissement van zijn vastgoedconcern die spullen verkocht zouden worden. Ook zou hij, in het zicht van het bankroet van zijn bedrijf valse huurovereenkomsten hebben opgesteld om op valse gronden financiering voor kantoorpanden te verkrijgen. Banken gingen zoals hierboven beschreven voor vele miljoenen euro’s het schip in na het faillissement.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.