Nieuws

Prinsjesdagontbijt: "Troonrede had wel wat meer over de ondernemers mogen gaan"

Minister Kaag van Financiën met het koffertje.
Minister Kaag van Financiën met het koffertje. © ANP
De miljoenennota draait vooral om de burgers van Nederland, ondernemers komen veel minder aan bod. Dat vinden Erik Schiphorst, CEO van transportbedrijf Nijhof Wassink en Hans ter Steege van Ter Steege Bouw. De directeuren van de Twentse bedrijven waren vanmorgen bij het Prinsjesdagontbijt in Enschede waar ze hun licht lieten schijnen over de dinsdag gepresenteerde miljoenennota.
Ondernemers, politici, maar ook bijvoorbeeld mensen uit het onderwijs kwamen vanmorgen al vroeg bij elkaar in het Rijksmuseum Twenthe. Het is vaste prik, de dag na Prinsjesdag. Samen bespreken ze de miljoenennota die dinsdag werd gepresenteerd. Waar zitten de kansen voor de regio Twente? Wat zijn gemiste kansen? Van Schiphorst en Ter Steege had de troonrede die de Koning dinsdag voorlas wel wat meer over de ondernemers mogen gaan.

Heel erg belangrijk

"Wij vonden het toch wat aan de dunne kant", constateert Erik Schiphorst. "Het is natuurlijk heel goed dat er is nagedacht over de belangen van de burgers en de onrust die daar is, wat we allemaal weten. Aan de andere kant zijn de bedrijven natuurlijk ook heel erg belangrijk voor de Nederlandse economie."
Schiphorst vindt de bedrijven te weinig terug in de miljoenennota. "We lopen op de arbeidsmarkt tegen grenzen aan. Om nou te zeggen dat het heel stabiel is, dat zou licht overdreven zijn", zegt Schiphorst als hem wordt gevraagd of er een spannend jaar aankomt voor de transportsector.
Ondernemers uit Twente over de gevolgen van de miljoenennota.

Onderstutten koopkracht

Ook Hans ter Steege van Ter Steege Bouw vindt dat ondernemers over het hoofd worden gezien. "Het gaat vooral over het onderstutten van de koopkracht van burgers. Het lijkt of ze onvoldoende toe zijn gekomen aan ondernemers. Aan de andere kant is onderstutten van koopkracht heel goed. "Als burgers blijven investeren, gaan wij het als bedrijven ook goed hebben."
Ter Steege zit in de woningbouw, een sector die vele tienduizenden woningen moet gaan bouwen de komende jaren, maar ook een sector met problemen. "Dan gaat het vooral om de procedures. Wij doen vrij veel binnenstedelijk herontwikkeling. Het duurt gemiddeld acht jaar voor we überhaupt kunnen bouwen. Daar zit vooral het probleem."
Dennis Schiphorst merkt dat het moeilijk is om mensen te vinden. "Mensen ook die vijf dagen in de week willen werken. In ploegendiensten, 's avonds en 's nachts rijden. Mensen geven daar toch minder voorkeur aan."

Projecten stil

Ter Steege herkent het verhaal van zijn collega-directeur. "Iedereen heeft het over personeelstekorten. Die zijn ook in onze sector heel groot en die zullen ook de komende jaren niet minder worden." Ter Steege ziet al gebeuren dat projecten niet door kunnen gaan. "Je ziet zeker in het westen van het land al beleggers een pas op de plaats doen. Dat betekent dat projecten stil komen te liggen."
Honderdduizend woningen wil het kabinet erbij. Ter Steege ziet het niet gebeuren. "Ik zou niet weten hoe."
Wat had transportondernemer Schiphorst graag terug willen zien in die miljoenennota? "Dat wij als werkgever meer kansen zouden hebben om onze werknemers te ondersteunen." Schiphorst wijst op de bruto/netto-regeling die VNO/NVW en MKB Nederland hebben voorgesteld. Die regeling zou het bedrijven mogelijk maken om eenmalige uitkeringen voor medewerkers netto in plaats van bruto uit te keren. "Zodat het geld ook echt bij de mensen terecht zou komen, maar dat heeft het helaas niet gehaald. Een gemiste kans."

Starters

Wat Ter Steege betreft was er meer aandacht geweest voor starters op de woningmarkt. "Daar had meer stimulans vanuit de overheid moeten zitten, meer dan alleen maar zeggen dat er betaalbare woningen gebouwd moeten worden. Het zou mooi zijn als de overheid de starter ook een handreiking zou geven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.