Nieuws

Studenten gevraagd mee te denken over oplossingen voor 'hyperspits' op station Zwolle

Studenten Landstede gevraagd om mee te denken over 'hyperspits' op station Zwolle
Studenten Landstede gevraagd om mee te denken over 'hyperspits' op station Zwolle © RTV Oost / Ties van der Heide
Studenten Veiligheid van Landstede zijn door NS en ProRail gevraagd om mee te denken over oplossingen voor de zogeheten 'hyperspits' op station Zwolle. Op werkdagen is het om kwart over acht en kwart voor negen vaak te druk op het station. Studenten Veiligheid hebben opdracht gekregen om oplossingen te bedenken voor die piekmomenten.
Thijs de Vries, een van de studenten die meedenkt, kent de 'hyperspits' maar al te goed. "Het is een erg groot probleem in de ochtend. Als ik hier naar beneden loop, sta je zo vijf of zes minuten op de trap te wachten. Lekker knus met zijn allen. Het moet wel verholpen worden ja."
NS en ProRail vragen studenten mee te denken over oplossingen voor 'hyperspits' op station Zwolle
Gertrud Kuis, stationsmanager in Zwolle, legt uit hoe het probleem ontstaat. "De doorstroom gaat op sommige momenten niet snel genoeg. Met name bij de poortjes aan de zuidzijde. De mensen die het station uitkomen moeten wat langer wachten om er uit te gaan, maar we hebben ook mensen die het station in willen om hun trein te halen. Die twee stromen samen zorgen ervoor dat er een knelpunt ontstaat."
Het is natuurlijk superleuk als de studenten een oplossing bieden
Gertrud Kuis, stationsmanager
De studenten van Landstede kunnen volgens de stationsmanager creatief meedenken over oplossingen voor het probleem. "Het is natuurlijk superleuk als de studenten een oplossing bieden die we volgend jaar, of misschien wel eerder, kunnen gebruiken."
Gertrud Kuis, manager van station Zwolle
Gertrud Kuis, manager van station Zwolle © RTV Oost / Ties van der Heide

Aankomsttijden treinen

Student Thijs neemt voorzichtig een voorschot op wat zijn advies zou zijn om het probleem te verhelpen: "Het eerste wat met te binnen schiet is de tijden in de ochtend wat veranderen. Er komen meerdere treinen tegelijk aan, van NS en Blauwnet, dan staat hier bomvol studenten."
Over vier weken presenteren de studenten hun plannen aan ProRail en NS.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.