Nieuws

Directeur Reclassering Oost Nederland draagt week lang een enkelband: "Je privacy is weg"

Directeur Maarten Vuylsteke van Reclassering Oost Nederland draagt een week lang een enkelband
Directeur Maarten Vuylsteke van Reclassering Oost Nederland draagt een week lang een enkelband © RTV Oost
Hij voelt het de hele dag tikken tegen zijn enkel. Maarten Vuylsteke, de directeur van Reclassering Oost Nederland, draagt deze week een enkelband. Op die manier kan hij zelf kan ervaren hoe het is om de hele dag gevolgd te worden en wat de beperkingen zijn. "Het valt me mee, maar het idee dat je de hele dag gevolgd wordt is niet fijn."
In 2021 droegen gemiddeld 3600 mensen een enkelband. Het is een middel om te controleren of een verdachte of veroordeelde zich houdt aan een opgelegd locatieverbod, of dat iemand op een bepaald moment thuis is. Via GPS en twee ingebouwde simkaarten is alles te volgen. Bij Reclassering Nederland staat deze maand de elektronische monitoring, oftewel de enkelband, centraal. In totaal vijftien mensen uit de strafrechtketen en de politiek doen deze maand ervaringen op met het dragen van een enkelband.
Ik ben blij als de enkelband bij mij morgen weer af mag.
Maarten Vuylsteke, directeur Reclassering Oost Nederland
Vuylsteke draagt de enkelband sinds afgelopen maandag. Hij wil ermee laten zien dat het dragen van een enkelband niet zo makkelijk is als iedereen denkt. "Vaak denkt men dat mensen die met een enkelband thuis zitten er makkelijk vanaf komen. Maar ze kunnen niet zomaar overal komen, of ze moeten bijvoorbeeld op een bepaald tijdstip thuis zijn. Veel mensen zijn dan ook blij als de enkelband eindelijk af mag."
Kijk wat er gebeurt als Vuylsteke met zijn enkelband in verboden gebied komt:
Directeur Maarten Vuylsteke van Reclassering Oost Nederland loopt een week lang met een enkelband
"De enkelband is van groot belang in de strafrechtketen", zegt Vuylsteke. "Uit vele onderzoeken blijkt dat dit een betere strafmaatregel is dan een korte gevangenisstraf, omdat mensen op deze manier in de maatschappij blijven. Met deze campagne hopen we de bekendheid van de enkelband te vergroten en dat meer rechters de enkelband als maatregel gaan opleggen."
De enkelband bij Maarten Vuylsteke van Reclassering Oost Nederland
De enkelband bij Maarten Vuylsteke van Reclassering Oost Nederland © RTV Oost
Wat zijn de ervaringen van Vuylsteke na vier dagen? "Het valt me mee. Je kunt ermee hardlopen, ook gewoon mee douchen. Maar het is wel een enorme inbreuk op je privacy en je voelt de band 's nachts tijdens het slapen goed zitten. Dat is wel vervelend. Ik ben in elk geval blij als de enkelband bij mij morgen af mag."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.