nieuws

Raalte maakt vlak voor het broedseizoen haast met verjagen roeken

Vlak voor het broedseizoen maakt de gemeente Raalte haast met het verjagen van roeken die op sommige plaatsen voor flinke overlast zorgen. Tijdens de broedperiode mag er geen actie worden ondernomen.
Nog een kleine twee weken en dan begint het broedseizoen voor de roeken. Opzichter Gerco Jansen van de gemeente Raalte adviseert mensen bij overlast om vooral veel geluid te maken in de directe omgeving van de roekennesten. De gemeente zelf haalt deze week op diverse plekken op gemeentegrond nesten uit bomen. "Want de overlast groeit weer", zegt Jansen. "Het is een terugkerend probleem."

Geluid maken met pannendeksels

Enkele jaren geleden vormden roekenkolonies een ware plaag in sommige Raalter wijken. Toen werden kolonies succesvol verplaatst door onder meer nesten een andere plek te geven. "Maar ze zijn nooit helemaal weggeweest", zegt Jansen. Een passant in de omgeving van de Hartkampweg weet wat de beste oplossing is: "Afschieten, want het is niet normaal meer hoeveel hinder die beesten geven." Jansen weet dat het vroeger de methode was, maar de wetgeving is veranderd. "Ik adviseer mensen vooral geluid te maken met pannendeksels bijvoorbeeld. En ze kunnen de gemeente bellen voor hulp. Wij hebben onder meer een megafoon met een geluid dat de roeken angst aanjaagt."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.