Nieuws

Schade na hack Hof van Twente loopt op tot 4,2 miljoen euro, gemeente wil bedrag verhalen

Het gemeentehuis van Hof van Twente in Goor
Het gemeentehuis van Hof van Twente in Goor © ANP
De hack in de systemen van de gemeente Hof van Twente heeft in totaal ruim 4,2 miljoen euro aan gemeenschapsgeld gekost. Bijna twee jaar na dato is het herstel van de systemen 'bijna afgerond', zegt een woordvoerder desgevraagd. De kosten van de hack wil de gemeente verhalen op de systeembeheerder.
"Hello, need data back? Contact us fast." Die boodschap ontving de systeembeheerder van de gemeente Hof van Twente begin december 2020. De gemeente bleek gehackt te zijn, waarna de dienstverlenging voor de inwoners maandenlang stil kwam te liggen. In ruil voor een bedrag van 750.000 euro wilden de hackers de systemen weer vrijgeven, maar burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente weigerde in zee te gaan met de criminelen.

120 euro per inwoner

Het gevolg was dat alle gemeentelijke systemen, waarmee onder meer paspoorten en rijbewijzen werden uitgegeven, opnieuw opgebouwd moesten worden. Burgemeester Nauta schatte eerder dat de gemeente aan die herstelwerkzaamheden 3,9 miljoen euro kwijt zou zijn, maar dat bedrag is nu opgelopen tot ruim 4,2 miljoen euro. Dat is, omgerekend naar het inwoneraantal van de gemeente, 120 euro per inwoner.
Uit onafhankelijk onderzoek bleek eerder dat het de hackers niet echt moeilijk werd gemaakt. Het wachtwoord van de beheerdersaccount van de servers was 'Welkom2020' en ook andere, eenvoudige beveiligingsmaatregelen waren niet op orde.

Schade verhalen

Hof van Twente wil de schade nu gaan verhalen op het Enschedese IT-bedrijf Switch IT Solutions, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Beide partijen stonden in juli tegenover elkaar in de Almelose rechtbank, maar tot een schikking leidde het toen niet. Eind november dient het vervolg in de rechtszaak. De gemeente wil er inhoudelijk niets over zeggen, omdat de zaak onder de rechter is.
Dagblad Tubantia meldde eerder dat Switch IT op zijn beurt burgemeester Nauta persoonlijk aansprakelijk heeft gesteld vanwege 'reputatieschade'. Het is niet duidelijk of het in die zaak wel tot een schikking is gekomen.

Forse gevolgen

De hack heeft forse gevolgen gehad voor het huishoudboekje van de gemeente Hof van Twente. Zo is er over 2021 nog geen jaarrekening aangeleverd, terwijl dat volgens de wet wel verplicht is. "Met het ministerie van Binnenlandse Zaken is afgesproken dat wij in oktober 2022 de jaarstukken van 2020 en 2021 gelijktijdig zullen laten vaststellen in de gemeenteraad. Daarna ontvangen ministerie en provincie deze van ons", aldus een woordvoerder.
Onder de noemer 'De Nieuwe Werkelijkheid' zegt de gemeente Hof van Twente voortaan fors meer te investeren in ICT en informatieveiligheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.