Nieuws

Minimaal één, maar mogelijk meer wolven bezochten afgelopen maanden Overijssel

Wolf (ter illustratie)
Wolf (ter illustratie) © iStock / Getty Images Plus
Onze provincie is in de periode mei tot en met juli in elk geval door één en mogelijk door twee wolven bezocht. Dat blijkt uit de nieuwe tussenrapportage van BIJ12. Of de wolven verantwoordelijk zijn voor een aantal van de geregistreerde aanvallen op landbouwdieren is nog niet duidelijk.
De activiteiten van wolven wordt vastgesteld door DNA-onderzoek - via keutels en gedode dieren - en wildcamera's en foto's.
Uit DNA-onderzoek blijkt dat in juli een zwervende wolvin in onze provincie is geweest. Het vrouwtje, aangeduid als GW2902f, blijkt een jong te zijn van een roedel uit het gebied tussen de Duitse steden Bremen en Hamburg. Haar aanwezigheid in Overijssel is vastgesteld op basis van een een keutel en een DNA-monster van gedode schapen in de regio van natuurgebied Engbertdijksvenen.

Zwerver uit Drenthe

Een andere wolf, GW2864m, lijkt vanuit Drenthe naar onze provincie te zijn getrokken. In maart was het mannetje nog vastgesteld bij Gartow in Duitsland, in de periode van eind juni tot begin juli werd zijn DNA vastgesteld bij vier aanvallen op schapen in de regio Emmen. Daarna is de wolf in elk geval even in Overijssel geweest, waar hij in Hellendoorn een schaap heeft gedood.

Minimaal 16 welpen geboren

Er zijn dit jaar in Nederland bij vier wolvenparen minimaal 16 wolvenwelpen geboren. Zoals eerder in dit artikel vermeld minimaal drie de regio Zuidwest-Drenthe / Zuidoost-Friesland, zes op de Noord-Veluwe, vier op de Midden-Veluwe en drie in Park de Hoge Veluwe.

Aanvallen

In de periode mei tot en met juli zijn zoals gezegd elf geregistreerde aanvallen op landbouwdieren geweest. Een van die aanvallen, bij Beerzerveld, was door een hond gedaan. Van twee aanvallen heeft het DNA-onderzoek geen resultaat opgeleverd, maar na verder onderzoek is bij een van die aanvallen niet uit te sluiten dat het om een wolf gaat. De overige aanvallen zijn door wolven gedaan.
Het IPO, het Interprovinciaal Overleg waarin de twaalf Nederlandse provincies samenwerken, werkt dit jaar met andere belanghebbende partijen aan een nieuwe versie van het Interprovinciaal Wolvenplan. Daarin staan de afspraken over hoe de wolf beschermd moet worden en tegelijkertijd de faunaschade zo klein mogelijk gehouden kan worden. De verwachting is dat het definitieve plan eind dit jaar klaar is.
Vooral rond Kuinre zijn veel aanvallen op landbouwdieren geweest en ook in augustus is daar nog een aantal aanvallen geweest. Welke wolf of wolven dat zijn geweest, is nog niet bekend (gemaakt). Wel is bekend dat in de regio Zuidwest-Drenthe / Zuidoost-Friesland een roedel gevestigd is, met minstens drie welpen. In de periode mei tot en met juli is DNA van de volwassen wolven gevonden bij verschillende gedode schapen. Of deze wolven ook in Kuinre zijn geweest is nog niet bekend(gemaakt).
Sinds 1 augustus zijn twaalf nieuwe aanvallen op landbouwdieren gemeld bij BIJ12, onder meer uit Vriezenveen en Kallenkotte. De uitslag van de DNA-onderzoeken die zijn gedaan, zijn nog niet bekend.
Vanwege de aanvallen in Overijssel, Drenthe en Friesland luidde LTO Noord eind augustus de noodklok. De landbouworganisatie wil dat het mogelijk wordt om wolven te beheren. Dat is nu niet mogelijk, vanwege de strenge Europese bescherming van wolven die geldt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.