Nieuws

Botsen en grenzen opzoeken: Almelose leerlingen maken 'vlieguren' op verkeersplein

Overstekende voetgangers krijgen ook op het verkeersplein voorrang
Overstekende voetgangers krijgen ook op het verkeersplein voorrang © RTV Oost
Op het eerste oog lijkt het een gewoon schoolplein, maar wie beter kijkt ziet dat het een bijzondere variant is. Basisschool De Huve in Almelo heeft sinds vandaag namelijk officieel een heus verkeersplein. Midden op hun schoolplein. Om op te spelen, maar vooral ook om van te leren. "Het is gewoon net echt."
Het was vanochtend duidelijk: op het plein van De Huve is vandaag een feestje. Een grote gele partytent van de ANWB, vlaggen én een grote muziekspeaker waar vrolijke muziek uit schalt staan op de speelplaats. En dat allemaal om het gewonnen verkeersplein te openen.

Stemmen

Aan de rand van het plein staan rijen met ouders opgesteld. De meeste kinderen stuiteren als ongeleide projectielen over het schoolplein. "We zijn heel trots", vertelt schooldirecteur Rutger Sibma terwijl hij nog eens over zijn schouder naar de kleurrijke upgrade van het plein kijkt. "Want van de twintig genomineerde scholen in Overijssel hebben wij de meeste stemmen binnengehaald."
In elke provincie kon één school een verkeersplein van de ANWB winnen. Ze kregen het dus niet in de schoot geworpen. Leerlingen zijn hun familie en buren afgegaan om stemmen te verzamelen. Er is zelfs bij een winkelcentrum aan mensen gevraagd om te stemmen. Dat heeft dus zijn vruchten afgeworpen. De grijze betontegels zijn nu voorzien van witte wegdekbelijning en gekleurde verkeersborden. Een échte verkeerssituatie, maar dan in het klein.
Botsen en grenzen opzoeken: Almelose leerlingen maken 'vlieguren' op verkeersplein

Achterbankgeneratie

Vijf leerlingen mochten al fietsend en steppend de nieuwe trots van de school openen. Onder toeziend oog van wethouder Maathuis. En dat is natuurlijk een hele eer, vindt ook Rosanne. "Het was leuk om te doen", vertelt ze met een grote glimlach. En over het stukje 'wegdek' is ze ook lovend. "Het is cool, want het is leuk én je kan ervan leren. Het is gewoon net echt."
En dat was precies de bedoeling van de ANWB. "Er is echt sprake van een achterbankgeneratie. Kinderen worden dus vaak met de auto naar school gebracht. Soms hebben ze niet eens een fiets", legt Xander van Pelt uit. "Daarom is het een belangrijke toevoeging aan het lesmateriaal om kinderen zekerder aan het verkeer te laten deelnemen."

Overtreders

Op het verkeersplein probeert een ANWB-medewerker de fietsende en lopende kinderen in het gareel te houden en wijst ze op de verkeersregels. "Ik heb me niet echt aan de regels gehouden", geeft Lara schoorvoetend toe. En dat beeld herkent Sibma. "Kinderen zoeken de grenzen op door bijvoorbeeld stiekem links te fietsen of door te botsen met anderen. Dat is direct een mooie aanleiding om zulke situaties te bespreken. Want: wat gebeurt er dan in het echte verkeer?"
Alhoewel het plein eigenlijk voornamelijk voor de lagere klassen is bedoeld, is het voor Rosanne uit groep zes overduidelijk. "Hier ga ik vaker fietsen!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.