Nieuws

Crisisnoodopvang in Diekmanhal Enschede op verzoek kabinet vanavond al open

Diekmanhal (archieffoto)
Diekmanhal (archieffoto) © RTV Oost
De crisisnoodopvang in de Diekmanhal in Enschede, waar ruimte is voor 200 vluchtelingen, wordt vanavond versneld in gebruik genomen. De locatie zou morgen of vrijdag de deuren openen, maar op dringend verzoek van het kabinet gebeurt dat dus vanavond al.
Door het sluiten van een aantal opvanglocaties in andere plaatsen in Nederland is het COA voor vanavond nog op zoek naar onderdak voor honderden mensen.
"De gemeente Enschede heeft met het COA de afspraak gemaakt dat we vanavond groepsgewijs 200 mensen kunnen opvangen in de Diekmanhal. Er is in de hal plaats voor maximaal 200 personen. Dus na vandaag is de maximale opvangcapaciteit van de crisisnoodopvang in de Diekmanhal bereikt."
Afgelopen dagen is er hard gewerkt om de Diekmanhal in te richten voor noodopvang, zijn diverse noodzakelijke voorzieningen en de benodigde personele capaciteit georganiseerd. "Daardoor kan de gemeente Enschede vandaag gehoor gegeven aan de noodkreet van het COA, zodat vele mensen komende nacht niet buiten slapen."

Inloopbijeenkomst

Maandag werd tijdens een raadvergadering door burgemeester Roelof Bleker meegedeeld dat de Diekmanhal gebruikt gaat worden voor crisisnoodopvang. Bij buurtbewoners viel ongeveer op hetzelfde moment een brief met de mededeling op de deurmat.
Eerste vluchtelingen komen aan bij Diekmanhal
Eerste vluchtelingen komen aan bij Diekmanhal © News United / Dennis Bakker
Vandaag was er tussen 17.00 en 20.00 uur een inloopbijeenkomst belegd bij het Bonhoeffer College, om omwonenden over de opvang te informeren. Sportverenigingen en scholen kunnen tot en met de einddatum van de crisisopvang, vrijdag 7 oktober, geen gebruik maken van de Diekmanhal.

PVV wil opheldering

De PVV heeft direct na het verschijnen van de mededeling dat de opvang versneld gaat plaatsvinden, mondelinge vragen aangekondigd voor het vragenuurtje voor de raadsvergadering van aankomende maandag. Fractieleider Hidde Heutink noemt het 'totale minachting' dat nog tijdens een inloopbijeenkomst, twee dagen eerder dan gepland, asielzoekers in de Diekmanhal worden opgevangen en wil uitleg daarover.
Omdat de maximale opvangtermijn twee weken is, wil de PVV van de burgemeester horen of dat betekent dat de crisisopvang woensdag 5 oktober ook weer wordt gesloten, in plaats van vrijdag 7 oktober zoals eerder is aangegeven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.