Nieuws

Snackbars Zwolle in zwaar weer: “Prijzen rijzen de (frituur)pan uit”

Snackbars zitten met hun handen in het haar. Alles wordt duurder: van energiekosten tot je favoriete vette hap. Een opeenstapeling van prijsstijgingen zorgt voor hoogoplopende temperaturen in cafetaria’s in Nederland. Zwolse snackbarhouders vrezen dat ze straks vier euro voor een frietje moeten vragen.
Aan het Grote Kerkplein in Zwolle zit de snackbar van Marco Poel, het Swolsch Friethuys. Het bedrijf bestaat nu zo’n zeven jaar, hiervoor had Poel een andere horecazaak in Zwolle. “Het is nog steeds zo leuk als het begin", zegt Poel.

Zonnebloemolie en tarwe

De afgelopen tijd kreeg de sector te maken met enorme prijsstijgingen. Deze prijsstijgingen zijn een gevolg van grondstoftekorten. In ieder geval twee belangrijke grondstoffen voor snackbars komen uit Oekraïne. Er is met name een zonnebloemolietekort. Ook de tarwe, waar paneermeel voor snacks van gemaakt wordt, is duur geworden. Levering van deze grondstoffen is moeilijk door de oorlog in het land.
De zonnebloemolie, waar het Swolsch Friethuys hun frietjes in bakt, is flink in prijs gestegen. “Voorheen kostte een doos zonnebloemolie rond de zestien euro, nu is dat 32 euro. De prijzen rijzen de pan uit", zegt Poel.

Kroketten of bamischijven?

Ook Ramon Nijland van Frietwinkel ’t Bakhuus bij de Grote Markt in Zwolle heeft last van de stijgende prijzen. “De inkoopprijs van friet is gewoon bijna verdubbeld sinds januari”, zegt Ramon. Naast friet geldt dit ook sauzen, snacks en verpakkingen. Dit kan ervoor zorgen dat een simpel patatje mayo straks ruim vier euro kan gaan kosten.
Leveringsproblemen worden veroorzaakt door personeelstekorten. Nijland: “Er is een groot tekort aan personeel in de fabrieken. Daardoor moeten ze een keuze maken: "Maken we kroketten of bamischijven?" Daardoor krijg ik soms geen kroketten geleverd, puur omdat ze niet worden gemaakt."

Buffer opbouwen

Van een stijging van hun energierekening hebben beide bedrijven nog geen last. Hun energiecontracten lopen nog maanden tot jaren vooruit. “Over anderhalf jaar loopt ons contract af. Dan zitten we ook in het schuitje van torenhoge energierekeningen. Als het zover is, moet je die bedragen wel op kunnen brengen. Daar moeten we ons nu op voorbereiden", zegt Nijland.
Een frietje mayo gaat misschien wel vier euro kosten
Ramon Nijland van Frietwinkel 't Bakhuus in Zwolle
De voorbereiding daarop treft Nijland nu al, door de prijzen van producten te verhogen. “Over anderhalf jaar gaat de rekening drastisch omhoog. Afgelopen januari koste een frietje nog 2,90 euro, laatst hebben besloten dat we het bedrag verhogen naar 3,50."
Maar het is volgens Nijland niet genoeg. "Een frietje mayo gaat straks gewoon richting de vier euro”, zegt Nijland. Het Swolsch Friethuys is nog niet bang voor de hoge energierekeningen, hun contract loopt nog tot 2024. “Wat er dan gaat gebeuren zien we dan wel”, zegt Poel.

De druppel

“Ik ken genoeg vakgenoten die het erg moeilijk hebben.”, zegt Poel. Eén van die collega’s is Ton Norp van Snackcorner Norp. De snackbar was het afgelopen jaar al genoodzaakt drie dagen per week te sluiten, omdat Norp ongeneselijk ziek is.
De nieuwe energierekening was de druppel voor het familiebedrijf na 70 jaar voor goed te sluiten. "De energiecrisis raakt mij en daarmee de zaak en ons team diep. Een meer dan vier keer zo hoge rekening is niet meer op te brengen", laat de Zwollenaar weten op Facebook.

Minder snackbars

De snackbarbranche staat de aankomende tijd voor een grote uitdaging. Hoe houden ze hun hoofd boven water als alle kosten blijven stijgen? “Ik denk als er niks gaat gebeuren dat er over een jaar een stuk minder snackbars zijn”, zegt Nijland.
Het investeren in duurzamere apparatuur ziet Poel als een oplossing om het gevecht met de hoge energierekeningen aan te gaan. “Nieuwere apparatuur is energiezuinig en ook nog eens minder slecht voor het klimaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.