Nieuws

Grondlegger Henny Everts presenteert boek met levensloop aan vooravond 30 jaar TV Oost

Een regionale omroeppionier die aan de basis stond van regionale televisie in Nederland. Henny Everts, oud-directeur van RTV Oost, presenteert aan de vooravond van het 30-jarig bestaan van TV Oost (2 oktober) zijn turbulente levensloop. In 'Jongen van Kotte' komen daarbij de geschiedenis van RTV Oost en de voormalige Twentsche Courant uitgebreid aan bod. "Henny is een iconische figuur", aldus mede-auteur Peter Schavemaker uit Nijverdal.
Jongen van Kotte, verwijzend naar de plek waar Henny Everts opgroeide in de metaalstad Hengelo, werd vanmiddag gepresenteerd bij boekhandel Broekhuis in Hengelo. Het vertelt uitgebreid het levensverhaal van Everts (deel 1 van het boek) en daarnaast de opkomst van de regionale omroep voor Overijssel en de op- en neergang van de katholieke Twentsche Courant, waar Everts zich als journalist ontwikkelde.

Boerenomroep nieuwe stijl

Mede onder aanvoering van Everts groeit de voorheen folkloristische boerenomroep uit tot een volwaardige regionale omroep; boerenomroep nieuwe stijl hanteert hij later als geuzennaam. Nieuws uit de eigen regio heeft de hoogste prioriteit en het journalistieke product staat voorop, is zijn credo. In 1992 leidt dat tot het begin van TV Oost, de eerste regionale omroep in Nederland die ook televisie gaat maken.
Mede-auteur Peter Schavemaker: "Henny was de grondlegger van TV Oost in een tijd dat landelijke omroepen niks van regionalen moesten hebben. Die waren vooral arrogant, over de regionalen werd schamper gedaan. Ze dachten ook: 'We halen het paard van Troje binnen.' Maar Henny dacht: Als er regionale TV is in Engeland en Duitsland, waarom dan hier ook niet?

Vader regionale tv

Op vrijdag 2 oktober 1992 staat Henny Everts – Tubantia noemt hem in 1999 ‘vader regionale tv’ - aan de wieg van de eerste regionale televisie-uitzending in Nederland en is hij in oktober 2005 samen met Herman Finkers en Johan Nijenhuis bedenker van de regionale soap Van Jonge Leu en Oale Groond, die landelijk de trend zet. Finkers zegt in het boek Jongen van Kotte: “Ik wilde met Van Jonge Leu en Oale Groond ons onderscheiden van wat er in de Randstad wordt gedaan.”
Mediajournalist Peter Schavemaker uit Nijverdal, auteur van onder meer 100 jaar Hilversum Mediastad (verschenen in 2018), is verantwoordelijk voor de talrijke interviews in het tweede deel van het boek. Hij interviewde vele landelijke- en RTV Oost media coryfeeën, maar ook oud-bestuurders uit de landelijke- en regionale politiek. Aan het woord komen onder andere: oud gedeputeerde Dick Buursink en voormalig PvdA-Tweede Kamerlid Bert Middel: “De arrogante houding van Hilversum was voor mij juist een reden om het idee van Henny Everts voor regionale tv te honoreren”, laat hij optekenen.

Schoolvoorbeeld

Oud RTV Oost collega's die geïnterviewd worden zijn onder meer Carrie ten Napel, Johan Nijenhuis, Bert Eeftink, Monique Sleiderink, Willie Oosterhuis, Maggie Dobson, Bert van Losser, Danny de Vries en Jan Medendorp. Oud-commissaris van de Koningin Jan Hendrikx van de provincie Overijssel zegt in het boek “RTV Oost heeft de belofte op televisie waargemaakt”, en oud-gedeputeerde Jan Kristen: “De eerste serie van Van Jonge Leu en Oale Groond was echt een schoolvoorbeeld hoe de regionale omroep zich moet laten zien.”
Kristen is aan de vooravond van het 30-jarig jubileum van TV Oost ook kritisch op de regionale omroep. "Ik mis momenteel de relevantie van TV Oost", zegt hij. Henny Everts komt daar op de laatste pagina's van het boek - een stoeptegel van bijna 500 pagina's - op terug. Hij zegt: "Ik voorspel dat radio en televisie springlevend zijn wanneer je ze net als je geliefde koestert. Internet is een ideale, onmisbare ondersteuning, geen core business voor een publieke regionale omroep. Ik vestig mijn hoop op de daadkracht sinds 2021 van de nieuwe directeur van RTV Oost, Judith Hartman. Dat naast radio de televisietak en items buiten het nieuws weer de plek krijgen die ze bij een publieke regionale omroep verdienen."

TV Oost 30 jaar

RTV Oost besteedt in de maand oktober uitgebreid aandacht aan het 30-jarig bestaan van TV Oost. Het publiek wordt onder meer online en op locatie in de provincie de vraag gesteld te kiezen voor hét moment van TV Oost in de voorbije drie decennia. Op TV Oost wordt dagelijks een spraakmakend moment uit de geschiedenis van de zender getoond. Op 29 oktober wordt een jubileum TV-show gemaakt rond het 30-jarig jubileum van TV Oost met Henny Everts, Jongen van Kotte, in de hoofdrol. Vele (oud)presentatoren en (oud)verslaggevers zullen daarbij hun opwachting maken.
Jongen van Kotte / Henny Everts en Peter Schavemaker / ISBN 9789023259466 / aantal pagina’s 484 / verkoopprijs € 24,95

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.