nieuws

Provincie wil komst bio-energiebuurten in Overijssel bevorderen

De provincie wil de komst van bio-energiebuurten in Overijssel stimuleren. Een bio-energiebuurt is een kleine wijk, buurt of dorpsgemeenschap, waar mensen hun eigen warmte en energiebehoefte opwekken met behulp van lokale duurzame energiebronnen.
Voorbeelden daarvan zijn hout, bermgras en biogas. Mensen met een goed idee worden begeleid en door zogenoemde initiatievenmakelaars op weg geholpen met kennis. Ze kunnen ook een kleine opstartsubsidies krijgen uit het Overijsselse Energiefonds.
Gedeputeerde Ineke Bakker hoopt op die manier de komst van meer duurzame wijken en buurten in Overijssel te bevorderen. Het beste Overijsselse idee voor een bio-energiebuurt kan in november ook nog mee dingen naar een geldprijs van maar liefst 30.000 euro.
De provincie organiseert dan een zogenoemde "pitch" waar lokale initiatiefnemers hun plannen kenbaar kunnen maken. Een van de kanshebbers is Vilsteren. Rentmeester Hugo Vernhout van Landgoed Vilsteren, wil daar samen met anderen een duurzame dorpsverwarming realiseren. Eigenaren van tien dorpswoningen gaan gezamenlijk met lokaal hout een kleine bio centrale gebruiken om hun huizen te verwarmen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.