Nieuws

Oplossing tegen wateroverlast? Melktank van acht meter hoog als slimme regenton

De 'slimme regenton' op de UT
De 'slimme regenton' op de UT © 1Twente
In een metershoge melkkoeltank op de Universiteit Twente wordt geen melk bewaard, maar water. De tank, die er sinds deze week staat, moet een handje helpen in de strijd bij zware regenbuien. Het gaat voorlopig nog om een proef, maar de bedenkers hopen dat andere gemeenten in Overijssel aanhaken.
De regenton heeft een capaciteit van 35.000 liter en dient als 'buffer' voor de riolering in Enschede en omgeving.
"Af en toe heb je te maken met zware regenval met veel water op de straten, omdat de riolering het water niet aan kan", zegt Richard Bults, bedenker van de 'slimme regenton', bij 1Twente. "Ons idee is dat je met een netwerk van slimme regentonnen een buffercapaciteit kunt creëren, zodat de buffers vollopen en dan pas het water naar de riolering loopt."

35.000 liter

De speciale melktank van 35.000 liter is geen gewone regenton, zoals veel mensen die in de tuin hebben staan. "Een normale regenton vangt regen op, maar als 'ie vol is, dan is de ton verder onbruikbaar. Deze regenton kan ik op basis van een weersverwachting leeg laten lopen."
"Ik kan het water verversen als dat nodig is, maar ik kan 'm ook inzetten om de riolering bij zware regenbuien ondersteuning te bieden. Het water verdwijnt dan langzaam in de bodem."
In de video zie je de metershoge regenton:
Melktank van acht meter hoog als slimme regenton op UT

Interesse uit andere gemeenten

Bults kwam zelf op het idee om een melkkoeltank om te bouwen tot immense regenton. "Een aantal jaren geleden zag ik die melktanks liggen en toen bedacht ik er om een slimme regenton van maken. De melktank op de UT is afgekeurd, maar kan dus nu goed dienen als regenton."
Ook andere gemeenten in Overijssel, zoals Oldenzaal, zouden interesse hebben in de enorme regenton. Bults zegt dat, samen met de gemeente Enschede, over in gesprek te zijn. Voorlopig gaat het echter nog om een proef bij de UT.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.