Cultuur

Een van ons: Een theatervoorstelling over de worsteling en het leven van gedetineerden

schrijfster Christine Otten
schrijfster Christine Otten © Maxime Gokoelsing
Christine Otten schrijft romans en is sinds vijf jaar schrijfcoach in de gevangenis. In de roman: Een van ons, geeft ze een unieke inkijk in het leven van gedetineerden. De theatervertolking van het boek is 29 september te zien in Concordia Enschede.
Christine was in eerste instantie niet van plan om de verhalen van de gedetineerden naar buiten te brengen. De schrijfgroep die ze in de gevangenis coacht zijn op een plek waar gedetineerden in vertrouwen zichzelf kunnen uiten. Tot een levenslang gestrafte, die toen al 24 jaar vast zat, haar erop wees dat ze een unieke inkijk heeft en er juist over moet schrijven. De betreffende gedetineerde deed zelf niet mee aan de schrijfcursus, maar hield wel een geheim logboek bij, waarin hij meedogenloos eerlijk is over zijn leven achter tralies.

Levenslang

In het boek is gedetineerde Luuk aan het woord. Hij zit levenslang vast en vertelt dat hij bang is om te verdwijnen, omdat hij geen nieuwe herinneringen aanmaakt in de gevangenis. De herinneringen die hij nog heeft beginnen steeds meer te vervagen. Een verhaal over de dunne grens tussen vrijheid en onvrijheid, over hoop als vijand en de kracht van kunst. Het theaterstuk: Een van ons, is 29 september te zien in Concordia Enschede.
Schrijfster Christine Otten vertelt meer over haar ervaring in de gevangenis en de inspiratie achter de roman. Bekijk hier de video:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.