Nieuws

Na honderden 'kamerloze' studenten in 2021, is er nu genoeg plek in Enschede

Universiteit Twente
Universiteit Twente © RTV Oost
De situatie was vorig jaar schrijnend. Tussen de vier- en vijfhonderd internationale studenten konden in Enschede geen woonplek vinden, terwijl het studiejaar al lang en breed was begonnen. Nooit eerder was het tekort aan woonruimte in de stad zo groot. Dit jaar lijkt het tij echter compleet te zijn gekeerd. "Er is eigenlijk niemand die geen kamer heeft kunnen vinden", aldus Anne Graef, beleidsadviseur wonen van de gemeente Enschede.
Al jaren is het kamertekort voor internationale studenten een probleem in Nederland. Afgelopen juli deden meerdere universiteiten de oproep aan internationale studenten om niet naar Nederland te komen, als ze voor het nieuwe studiejaar geen kamer hadden gevonden. Uitzondering was de Universiteit Twente (UT). Volgens een woordvoerder waren er genoeg woningen en konden studenten met een gerust hart naar Enschede afreizen.

Hoe kan dat?

Wat heeft er toe geleid dat de situatie dit collegejaar totaal anders is? De 230 tijdelijke containerwoningen hebben daar volgens Graef zeker bij geholpen. "Sommige daarvan konden we ook dubbel verhuren, omdat ze twee slaapkamers hebben." Daarnaast kwam de grote stroom aan internationale studenten vorig jaar onverwacht voor Enschede, omdat het volgens de gemeente altijd lastig in te schatten is hoeveel aangemelde studenten daadwerkelijk aan hun studie beginnen.
De containerwoningen toen ze geplaatst werden afgelopen februari
De containerwoningen toen ze geplaatst werden afgelopen februari © RTV Oost / Teun van der Velden
Het aantal aanmeldingen ligt dit jaar volgens een woordvoerder van de Universiteit Twente een stuk lager. "Dat in combinatie met de voorlichting die we hebben gegeven waardoor studenten op tijd zijn gaan zoeken en niet meer last minute. Daar hebben we aandacht aan besteed."
Verder is er een numerus fixus ingesteld voor twee bacheloropleidingen aan de UT, wat betekent dat er slechts een beperkt aantal studenten wordt toegelaten. Het gaat daarbij om de opleidingen Technical Computer Science en Psychologie. Ook denkt Graef dat veel studenten hun studietijd nog een jaartje uitstellen, omdat vanaf het collegejaar 2023-2024 de basisbeurs weer terugkomt.

Collegejaar 2023-2024

Dit jaar lijkt er in Enschede, in tegenstelling tot andere studentensteden, dus geen vuiltje aan de lucht wat betreft studentenhuisvesting. "Er hebben nog enkele internationale studenten met een koffer in de hand om hulp gevraagd bij woningcorporaties, maar ook voor hen is uiteindelijk een oplossing gevonden", aldus Graef.
Of de UT zich alvast zorgen maakt over collegejaar 2023-2024? "Dat blijven we monitoren. Het is heel moeilijk te zeggen hoe groot de groep is die hun studententijd een jaar uitstelt. Studenten moeten zich vooraanmelden voor hun opleiding, dus in februari weten alle universiteiten waar ze staan en dan kunnen we een inschatting maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.