Nieuws

Lion Tokkie vertelt over Joodse Werkkampen in theater Hardenberg

Lion Tokkie
Lion Tokkie © Vincent Corjanus
Lion Tokkie staat vanavond in de Voorveghter in Hardenberg. De holocaustonderzoeker en kenner van Joodse werkkampen in Nederland vertelt onder andere over de Joodse werkkampen. Molengoot in Hardenberg was daar onderdeel van, net als de kampen in Arriën, Dalfsen, Kloosterhaar en Balderhaar.
Een belangrijk onderdeel van de voorstelling is de razzia van 2 en 3 oktober 1942, ook de reden dat Tokkie vanavond op de planken staat in Hardenberg. "Het is de grootste Razzia in Nederland. Volgende week is het 80 jaar geleden dat 15.000 mensen op één dag naar Westerbork zijn gebracht. Deze gebeurtenis is eigenlijk heel onbekend."
Tokkie had honderden andere verhalen kunnen kiezen om te vertellen en toch is het dit onderwerp geworden. "Heel veel mensen weten niet wat er precies is gebeurd. Het is essentieel voor jonge mensen dat het beeld duidelijk wordt hoe ernstig de kampen zijn geweest. Het is niet te begrijpen wat volwassen mensen elkaar aandeden. Het moet verteld worden."

Begrip

Tokkie vertelt ook over de mensen die terug zijn gekomen uit de kampen. Onder andere zijn familie kwam wonder boven wonder terug, maar bij terugkomst is het niet klaar. "Het zit in de kinderen. De mensen hadden herbelevingen van de dodenmarsen, medische experimenten, onvruchtbaarheid. Ook ik draag dat, maar ook de andere generaties dragen dat mee."
"Hetzelfde zie je met de mensen uit de slavencultuur. 150 jaar na dato dragen de generaties het leed mee", vervolgt Tokkie. "Begrip is nodig."

Vaker vertellen

Het doel is om de voorstelling zo’n veertig keer per jaar op te voeren. "Het verhaal moet verteld worden. Ik leg het verhaal op tafel, wat keihard is."
Ik leg het verhaal op tafel, wat keihard is.
Lion Tokkie

Initiatief

De voorstelling is op initiatief van de Lionsclub Hardenberg. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar stichting InBeeld Hardenberg. Daar wordt hulp geboden aan vluchtelingen, bijvoorbeeld op het gebied van taal en sociale opvang.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.