Nieuws

Snel maatregelen nodig om droogteschade tegen te gaan: "Dit kan de natuur niet nog een paar jaar hebben"

Michael Sijbom van Landschap Overijssel
Michael Sijbom van Landschap Overijssel © RTV Oost Jolande Verheij
De droogte is vanaf vandaag officieel voorbij, maar de schade die het watertekort in de natuur heeft aangericht is groot. Om de schade de komende jaren te voorkomen, moeten waterschappen veel sneller maatregelen nemen om water langer vast te houden. Dat stelt de directeur van Landschap Overijssel, Michael Sijbom. Gemiddeld over een jaar valt er genoeg regen, maar in natte periodes wordt het water zo snel afgevoerd dat er geen buffer is voor droge tijden.
"Het gaat zo ontzettend traag in Nederland", verzucht Michael Sijbom terwijl de dode bladeren ritselen onder zijn voeten. "Te traag voor de natuur, en te traag voor ons allemaal. We doen al tientallen jaren ons best om elke druppel water die valt zo snel mogelijk af te voeren. Maar de droogte laat zien dat we het juist veel langer moeten vasthouden."

Te veel of te weinig

Dat er wat moet gebeuren, daarover zijn natuurorganisaties, waterschappen en boeren het wel eens. Door klimaatverandering zijn er steeds vaker periodes van grote droogte, maar ook tijden van wateroverlast. Maar maatregelen die invloed hebben op de waterstand liggen vaak gevoelig, ziet Sijbom. "Voordat er een keer een besluit wordt genomen ben je jaren verder, maar die tijd hebben we helemaal niet. De natuur kan dit niet nog twee, drie of vier jaar hebben."
Bomen hebben het zwaar gehad, dode takken als gevolg van de droogte
Bomen hebben het zwaar gehad, dode takken als gevolg van de droogte © RTV Oost
"Klimaatverandering kunnen we niet hier zelf oplossen, dat vergt een wereldwijde aanpak", stelt Sijbom. "Maar we kunnen wel verdere droogteschade voorkomen als we regenwater veel langer in een gebied vasthouden. We hadden een heel nat voorjaar, maar toch was de grondwaterstand een paar weken later alweer gevaarlijk laag. Dat kan gewoon niet"
Water is kostbaar, dat realiseren we ons nog niet.
Michael Sijbom, Landschap Overijssel

Landbouwmachines

Voor de landbouw is het belangrijk dat de grond niet te nat is. Met de ruilverkaveling en schaalvergroting kwamen er steeds grotere en zwaardere machines en die zakken weg in een te natte bodem. Het grondwaterpeil wordt daarom al jaren laag gehouden door de waterschappen. Maar nu is er wel een kentering zichtbaar. "Ook boeren zien dat droogte minstens zo schadelijk is als een te natte bodem en willen water langer in het gebied houden."
De waterschappen moeten er voor zorgen dat iedereen droge voeten houdt. De angst voor overstromingen zit er in Nederland nog steeds in. Water vasthouden moet dus op zo'n manier dat er geen overlast ontstaat. Het waterschap is niet in zijn eentje verantwoordelijk, vindt Sijbom. "We moeten er met zijn allen wat aan doen om water beter vast te houden en ook minder water te gebruiken. Water is gewoon kostbaar, dat realiseren we ons nog niet genoeg."
Waterschappen moeten meer doen tegen droogte, stelt Michael Sijbom van Landschap Overijssel

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.