Nieuws

Schapen die in Kuinre werden gedood allemaal slachtoffer van dezelfde wolf

Foto ter illustratie: wolf op de Veluwe
Foto ter illustratie: wolf op de Veluwe © ANP / Otto Jelsma
De schapen in en rond Kuinre die in de periode mei, juni en juli door een wolf zijn gedood, zijn allemaal slachtoffer van hetzelfde dier. Dat blijkt uit dna-onderzoek, meldt BIJ12. De wolf werd in april voor het eerst in Nederland vastgesteld en is de maanden daarna gebleven.
Dat er sprake was van een wolf die de schapen had gedood, was al bekend. Nu is ook duidelijk dat het om een mannetje gaat dat wordt aangeduid als GW2541m. Van twee aanvallen in de genoemde periode heeft DNA-onderzoek geen resultaat opgeleverd. Van twee aanvallen uit begin augustus is nog niet bekend of het om een wolf gaat of om een ander dier.
In april werd het mannetje voor het eerst vastgesteld in Balkbrug en het Drentse Hollandscheveld. Mogelijk is het dier via Staphorst naar het grensgebied van Overijssel, Friesland en Flevoland getrokken. Daar zijn sindsdien regelmatig meldingen geweest van aanvallen op schapen en nu is bekendgemaakt dat het steeds om dezelfde wolf ging.
Of deze wolf nog steeds in het gebied aanwezig is, is nog niet duidelijk. De schademeldingen van augustus en september worden nog onderzocht.
Vanwege de aanvallen in Overijssel, Drenthe en Friesland luidde LTO Noord eind augustus de noodklok. De landbouworganisatie wil dat het mogelijk wordt om wolven te beheren. Dat is nu niet mogelijk, vanwege de strenge Europese bescherming van wolven die geldt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.