Nieuws

Energiecoach heeft nieuws voor 'sneldouchers': "Je bespaart er amper mee"

Energiecoach heeft nieuws voor 'sneldouchers': "Je bespaart er amper mee"
Energiecoach heeft nieuws voor 'sneldouchers': "Je bespaart er amper mee" © Getty Images / torwai
Kort douchen, koud douchen: allemaal manieren om flink te besparen op de gasrekening, toch? Nee, zegt energiecoach Daan Hartgers. Wie echt wil besparen op gas, moet andere maatregelen nemen. "Korter douchen zet geen zoden aan de dijk."
Een snelle tip voor iedereen die de gasrekening omlaag wil krijgen: de grote winst zit 'm in het verwarmen van je huis. "Zo'n 90 procent van het gas is daarvoor nodig, die overige 10 procent gebruik je voor koken en warm tapwater. Het kost weinig gas om douchewater op te warmen."

Prijsplafond

Hartgers is een van de acht energiecoaches in de gemeente Hardenberg. Het aantal mensen dat hem om hulp vraagt is de afgelopen weken vertienvoudigd. "Mensen moeten zomaar paar een weken wachten."
Om te voorkomen dat mensen kopje onder gaan, komt het kabinet met een energieprijsplafond. Dit betekent dat gas- en elektriciteitsprijzen worden verlaagd zolang je tot een bepaalde hoeveelheid verbruikt. Als méér verbruikt dan dit plafond, betaal je de hoofdprijs.
"Ik vind het plafond voor elektriciteit erg laag", zegt Hartgers. "Ze hebben het vastgesteld op 2400 kilowatt, terwijl een gemiddeld gezin 3300 verbruikt. Ik denk dat de meerderheid door het plafond gaat. Het plafond voor gas lijkt mij wel reëel, dat is vastgesteld op 1200 kuub. Het gemiddelde is ongeveer 1300 kuub."

Gouden tip

Het plafond is bewust 'laag' gehouden om mensen aan te zetten tot besparen. En dat is altijd goed, zegt de energiecoach. "Voor iedereen is er veel te winnen. De groep die ons om hulp vraagt, is ook heel divers. Huiseigenaren en huurders; we hebben voor bijna iedereen bespaartips."
Als uitsmijter een gouden tip om de gasrekening te drukken: "Doe 's ochtends direct je slaapkamerraam dicht, daar ontsnapt heel veel warmte door." Hier lees je tien meer tips om geld te besparen op je energierekening.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.