Nieuws

Gerlo verwerkt het verlies van zijn zoon met muziek: "Het leven stroomt weer"

Gerlo Hesselink Kwartet
Gerlo Hesselink Kwartet © Gerlo Hesselink Kwartet
Het overlijden van hun zoon Jan voelt voor Esther en Gerlo Hesselink als de dag van gisteren. In 2017 overleed Jan aan de gevolgen van botkanker. Zijn liefde voor muziek kreeg hij met de paplepel ingegoten; zijn moeder studeerde af aan het conservatorium in Enschede en zijn vader, een verdienstelijk jazz saxofonist, inspireerde hem met zelfgemaakte muziek. Ter nagedachtenis aan zijn zoon maakte vader Gerlo een album met nummers die allemaal een connectie hebben met zijn zoon. "Met dit album is Jan nog steeds bij ons."
Een van de dierbaarste herinneringen aan hun zoon is diens optreden op het podium van de Amerikaanse funk- en soulband Tower of Power in Enschede, nu vijftien jaar geleden. "Met zijn saxofoon op zo'n podium. Een prachtige herinnering waar ik met trots aan terugdenk", zegt Gerlo, zelf geboren in Mariaparochie.
Met muziek is Jan altijd bij ons
Ester Hesselink, moeder van Jan

Het verhaal van Jan

Zoals gezegd werd Jan grootgebracht met muziek. Dit leidde ertoe dat hij vanaf zijn zevende de altsaxofoon speelde. Op zijn vijftiende werd hij lid van de Big Band Apeldoorn. Het leven lachte de muzikale tiener toe, tot hij in 2006 geconfronteerd werd met het slecht nieuws. Hij was ernstig ziek.
Bij Jan werd een Ewing-sarcoom (kwaadaardige bottumor) tussen de zesde en zevende rib geconstateerd. En hij had ook de zeldzamere vorm; Perifere Neuro-Ectodermale Tumor (PNET). Het weerhield hem er niet van om zo lang mogelijk muziek te blijven maken.
Toen de ziekte meer en meer zijn tol ging eisen, wendde Jan zich tot Stichting Doe Een Wens. Hij wilde dolgraag meespelen op de Power of Tower in Enschede. Een wens die in vervulling kwam.

Kracht van de muziek

Het overlijden van zoon Jan leidde vijf jaar later tot het album Meant For You. Moeder Esther put veel kracht uit de nummers. ‘’Zo gaaf, deze cd van Gerlo. Ik ben echt trots op hem. Hij heeft met de muziek geluid gegeven aan zijn verdriet en dat maakt dat het leven milder is geworden. Het klinkt misschien wat zweverig, maar het leven stroomt weer. Door de muziek is Jan nog altijd bij ons.’’
Op het album ‘Meant For You’ staan bestaande en nieuw schreven nummers. Alle nummers hebben een connectie met Jan. ‘’Vrienden en familie zijn bijeengehaald om samen het album te maken,’’ vertelt Hesselink.
Album ter nagedachtenis van Jan ''Meant For You''
Album ter nagedachtenis van Jan ''Meant For You'' © Gerlo Hesselink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.