Nieuws

Water bezorgt Kampen al eeuwenlang grote rampen

Water bezorgt Kampen al eeuwenlang grote rampen
Water bezorgt Kampen al eeuwenlang grote rampen © RTV Oost / Robert Jansema
De Maand van de Geschiedenis staat voor de deur. Dat wil zeggen dat honderden musea in Nederland alles uit de kast trekken rondom het thema van dit jaar: Wat een ramp! En als er één stad is in Overijssel die te maken heeft gehad met rampen, dan is het wel Kampen.
Kampen en het water zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De stad en het water kunnen niet met en niet zonder elkaar. Daarom wordt in het kader van de Maand van de Geschiedenis in die Hanzestad stilgestaan bij de vele rampen die de stad heeft getroffen. Hoofdrol in alle rampen: water.
Op 14 oktober 1775 steeg het water rond Kampen zó snel, dat inwoners geen tijd hadden om hun huisraad naar hogere verdiepingen en hun vee naar hoger gelegen gronden te brengen. De gevolgen waren niet te overzien. Ruim 50 jaar later, in 1825, ging het weer mis. Zuiderzeewater stortte zich met kracht door de doorgebroken zeedijken rond Kampen en voerde losgeslagen palen uit de beschoeiing rond Schokland mee.
Toch heeft Kampen ook veel te danken aan het water. De IJssel zorgde voor veel handelsverkeer met andere steden en landen. Al in de veertiende eeuw had de stad namelijk een statig stadhuis.
Verslaggever Robert Jansema trok met stadsgids Carin Koopman langs enkele 'rampplekken'.
Kampen was niet altijd opgewassen tegen waterstromen.
Om al die verhalen tijdens de Maand van de Geschiedenis bekend te maken bij het grote publiek, introduceert de lokale organisatie CultuurZIEN uit Kampen begin oktober een nieuwe website: rampeninkampen.nl. De hele maand door verschijnen podcasts, beeldverhalen en artikelen over 'rampen in Kampen' op die website. Daarnaast worden in Kampen wandelingen georganiseerd die dieper ingaan op de problematiek die de stad gekend heeft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.