Nieuws

Documentaire Lazy Duck over van moord verdachte oud-Heinoër in première

Het Rosario-eiland waar de vrouw werd vermoord
Het Rosario-eiland waar de vrouw werd vermoord © Google Earth
Wat gebeurt er als je de enige getuige bent van de moord op je vrouw, maar de Colombiaanse autoriteiten wijzen jou aan als dader? Het overkwam oud-Heinoër Peter Putker. Tijdens een zeilreis met zijn vrouw Durdana, wordt zijn echtgenote in Colombia vermoord. De documentaire over de rechtszaak die daarna volgde in Nederland is gisteren op het Nederlands Filmfestival in première gegaan.
Putker verklaart meteen na de moord op zijn vrouw, in september 2015, dat ze door piraten zijn overvallen en dat die haar om het leven hebben gebracht. Maar de Colombiaanse autoriteiten geloven hem niet en wijzen hem aan als verdachte. De zaak wordt uiteindelijk in Nederland behandeld en in oktober 2020 wordt Putker vrijgesproken.
De rechtszaak wordt gefilmd door documentairemaker Walter Stokman. "Ik vond het zelf belangrijk en interessant om een film te maken over iemand die beschuldigd wordt van iets, waarvan hij de enige getuige is en vervolgens wordt hij totaal afhankelijk van andermans interpretaties, onderzoeken en invullingen. Dat intrigeerde me."

Verhaal gaat eigen leven leiden

Putker heeft altijd volgehouden dat piraten zijn vrouw hebben vermoord. "Dat is het treurige van zijn hele verhaal: de Colombianen hebben er van alles van proberen te maken om hem schuldig te laten lijken, maar hij heeft nooit iets bekend. Ze gingen ervandoor met zijn verhaal, het illustreert hoe iets een eigen leven kan leiden."
Dat de rechtszaak helemaal gefilmd mocht worden, is vrij uniek in Nederland. "Door COVID mocht er alleen familie aanwezig zijn, en die hadden allemaal toestemming gegeven dus mocht iedereen gefilmd worden. Iedereen is in beeld, met allerlei dingen die je normaal niet snel ziet."
"Peter is ook in beeld, maar hij is de enige die we niet interviewen in de film. We horen wel z'n zus, schoonzus en zoons over hem praten. We horen hem wel tijdens de rechtszaak, maar ik wilde dat idee versterken dat je van allerlei anderen afhankelijk bent die een mening of gedachte over je hebben. En hij is eigenlijk lijdend voorwerp in de film. Je ziet hem in de beklaagdenbank antwoord geven op de vragen van de officier van justitie en de rechter."
De documentaire wordt 13 oktober door de VPRO uitgezonden op televisie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.