Nieuws

Bijna nergens slaat energiearmoede zo hard toe als in deze Almelose wijk

Het Nieuwstraatkwartier vanuit de lucht
Het Nieuwstraatkwartier vanuit de lucht © RTV Oost
Bewoners van de wijk Nieuwstraatkwartier in Almelo laten de verwarming uit: “Ik heb wel een fleecedekentje”, zegt een bewoner. Energiearmoede raakt de wijk genadeloos hard: slechts één wijk in Nederland heeft procentueel meer huishoudens die in de problemen komen.
Nieuwstraatkwartier bestaat voornamelijk uit huurwoningen: “Dan hebben mensen wel betaalbare huur met huurtoeslag, maar in wat voor een huis zit je dan?", zegt een bewoner. "Een huis met energie label F, dan woon je dus eigenlijk in een gatenkaas.”
“Kijk maar bij onze voedselbank hier staan rijen mensen voor de deur”
Bewoner Nieuwstraatkwartier
De bewoners maken zich grote zorgen over het betalen van de energierekening tijdens de koude wintermaanden: "We hadden een warme zomer, maar in de winter wordt het moeilijk om rond te komen. Het is een oud huis dat geen warmte vasthoudt, daar doe je niets aan."
Definitie energiearmoede: mensen in de 25 procent laagste inkomens, met een gasverbruik dat tot de hoogste 50 procent behoort.
Het huis verduurzamen is voor veel mensen niet te betalen: "Verduurzamen kan wel, maar dan moet je wel geld hebben. Hier hebben mensen niet zo'n grote portemonnee."
Een bewoonster komt al nauwelijks rond: "Als ik geen geld heb voor boodschappen, eet ik een boterham. Brood is er altijd, dan zit er maar een beetje schimmel op."
Bewoner van de wijk Nieuwstraatkwartier vertellen over de gevolgen van energiearmoede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.