Nieuws

'Vitens moet meteen maatregelen nemen tegen watertekort'

Een van de waterputten van Vitens
Een van de waterputten van Vitens © RTV Oost
Waterbedrijf Vitens moet per direct maatregelen nemen, anders dreigt een drinkwatertekort. Dat staat in een interne notitie van Nederlandse waterbedrijven, die in handen is van NRC. Het Zwolse waterbedrijf produceert water voor heel Midden-Nederland, dus ook voor Overijssel.
Vooral in Twente moet Vitens aan de slag, schrijft de krant. Daar moeten direct maatregelen worden genomen om de productie te verhogen, anders komt de drinkwatervoorziening in gevaar. Ook in IJsselland zijn de problemen groot, daar moet - volgens het interne document - voor 2030 wat gebeuren.

'Drinkwater is niet vanzelfsprekend'

Het document - dat inmiddels ook online staat - slaat alarm. "Dat er water uit de kraan komt lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan door droogte, verzilting en een toenemende watervraag door een groeiende bevolking en economie."
Die gevolgen hebben we afgelopen zomer, toen het al erg droog was, ondervonden. "De beschikbaarheid van water voor de drinkwatervoorziening staat onder druk. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van de drinkwaterbronnen door vervuiling van landbouw, industrie en huishoudens. Toekomstige generaties dreigen te worden opgezadeld met een minder zekere levering van betrouwbaar drinkwater."
Ook zijn drinkwaterbedrijven bang dat alle nieuwe huizen - binnen tien jaar 900.000 in heel Nederland - niet allemaal aangesloten kunnen worden op het waternet.

'Grootste urgentie in woningbouw'

In een reactie zegt Vitens de conclusies te herkennen. Ook het waterbedrijf ziet 'de grootste urgentie' in Twente.
"We kunnen al wel vergunde locaties voor de drinkwaterwinning nog niet benutten en de financiering van de investeringen moet vernieuwd worden. Helaas is er nog niets veranderd", zegt Vitens-voorzitter Hannema.
Hij noemt als voorbeeld de uitbreiding van productielocatie Hammervlier, in Den Ham. Daar kan Vitens nog niet aan de slag. "Hierdoor komt de drinkwatervoorziening in Twente in het gedrang. Vitens heeft ook al nee moeten verkopen aan bedrijven. Dat is niet wenselijk en moet zo snel mogelijk opgelost worden", aldus de voorzitter.

Problemen al langer bekend

Het is niet nieuw dat de drinkwatervoorziening in Overijssel onder druk staat. Al begin dit jaar schreef Vitens aan de provincie Overijssel dat de leveringszekerheid van drinkwater 'in groot gevaar' is.
Vitens in Zwolle
Vitens in Zwolle © RTV Oost/Wouter de Wilde
Onder meer het benutten van nieuwe drinkwaterbronnen loopt stroef. Wetgeving rondom Natura2000-gebieden staat waterwinning in de weg. Daarnaast stuit Vitens op weerstand van omwonenden, de landbouw en zelfs van gemeenten.
"Het tempo van de voortgang is daarmee te laag om de leveringszekerheid op orde te brengen", schreef Vitens in de brief. "De drinkwatervoorziening kan niet meer wachten op deze te lang durende processen."
Ook moest Vitens dit jaar voor het eerst drinkwateraanvragen van een aantal bedrijven weigeren.

Oplossingen

Samen met twee andere waterbedrijven - het Zuid-Hollandse Dunea en Waterbedrijf Groningen - moet Vitens meteen aan de slag om meer water te winnen.
Zo willen waterbedrijven meer innoveren, maar loopt nu nog stroef. Het winnen van water uit zeewater of brak grondwater is één van de opties. "Het verlenen van vergunningen daarvoor verloopt ook heel traag", zegt Peter van der Velden, voorzitter van de vereniging van waterbedrijven in NRC. "Omdat er regelmatig sprake is van tegengestelde belangen, zoals met het opwekken van geothermie, of met natuur. Terwijl wij als grote natuurbeheerder heel zorgvuldig omgaan met de natuur."
Begin dit jaar maakten we deze explainer over het dreigende watertekort:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.