Nieuws

Ministerie had ook Vasse op het oog als plek voor azc

Luchtfoto van Vasse
Luchtfoto van Vasse © ANP / Eric Brinkhorst
Voor een asielzoekerscentrum in de gemeente Tubbergen wedde het ministerie op meerdere paarden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid sprak met de gemeente over twee locaties. De locatie die uiteindelijk werd gekozen is bekend: Albergen. Maar het ministerie had ook Vasse op het oog als mogelijke plaats voor het azc.
Uiteindelijk bleek Vasse daar niet geschikt voor, 'vanwege de ligging in een kwetsbaar natuurgebied'. Dat zegt staatssecretaris Van der Burg na Kamervragen van CDA-Kamerlid Anne Kuik.
Welke plek in Vasse het ministerie op het oog had, is niet bekend. Er werd over Vasse gesproken 'op voordracht van het COA', het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.
Vanavond is voor inwoners van Albergen een bijeenkomst. Vooraf konden mensen daarvoor vragen indienen. Die worden behandeld in een ronde tafelgesprek onder leiding van een gespreksleider.
De gemeente heeft vragen van RTV Oost in behandeling.

Dwang

Half augustus kwam naar buiten dat Albergen werd gedwongen om asielzoekers op te vangen. Destijds zei de gemeente "volledig verrast" te zijn dat het hotel was verkocht aan het COA.
De gemeente Tubbergen is echter al sinds april met het ministerie in gesprek. Sindsdien is de gemeente er al meerdere keren op gewezen dat het kabinet overwoog om hotel 't Elshuys in Albergen om te toveren tot een azc, schrijft Van der Burg.

Alleen statushouders

In de gesprekken met het ministerie had de gemeente Tubbergen aangegeven dat het vijftig statushouders wilde opvangen. Maar dat zag het kabinet niet zitten. In Den Haag was het plan dat Tubbergen ook asielzoekers ging opvangen.
'Bij de gemeente was bestuurlijk echter alleen draagvlak voor kleinschalige huisvesting van statushouders en niet voor de opvang van asielzoekers. Er is gewezen op het voornemen van het kabinet om, indien nodig, het juridisch instrumentarium (dwang, red.) in te zetten en dat de mogelijke toepassing van het instrumentarium voor deze locatie nader onderzocht zou worden', schrijft Van der Burg.
Uiteindelijk werd Tubbergen gedwongen om asielzoekers op te vangen. Dat besluit stuitte op veel weerstand in het dorp.
Lees hier al het nieuws over het azc in Albergen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.