Nieuws

Man (39) uit Enschede krijgt 18 maanden cel voor valsheid in geschrifte

Man uit Enschede veroordeeld tot celstraf van 18 maanden
Man uit Enschede veroordeeld tot celstraf van 18 maanden © RTV Oost
Een 39-jarige man uit Enschede is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor valsheid in geschrifte. De man heeft op grote schaal valse stukken opgemaakt om zichzelf van geld te voorzien. Hij deed zich voor als financieel dienstverlener en maakte valse aangiften omzetbelasting.
In totaal zijn er tachtig documenten vervalst, waarmee de veroordeelde ruim 150.000 euro heeft verdiend. Hij maakte valse aangiften omzetbelasting die hij namens zijn klanten indiende. Zonder het medeweten van zijn klanten veranderde hij de bankrekeningnummers in zijn eigen nummer, waardoor hij de bedragen van de Belastingdienst ontving.

Aanvragen TOZO en TOGS

De veroordeelde had het verder gemunt op de TOZO (tijdelijke overbrugging zelfstandige ondernemers) en TOGS (tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren). Op namen van zijn cliënten vroeg hij deze financiële hulpmiddelen aan.
Ook ontving de veroordeelde een WW- en later een ZW-uitkering. Daarbij voorzag hij het UWV niet van de informatie die nodig is voor het vaststellen van het recht op uitkering. De veroordeelde zorgde tevens voor een WW-uitkering voor zijn echtgenote met een valse arbeidsovereenkomst en valse salarisspecificatie.

Overheidsinstellingen als pinautomaat

Volgens de officier van justitie handelde de veroordeelde bewust frauduleus: "Door deze handelswijze heeft hij de Belastingdienst, ROZ, RVO en UWV op schaamteloze wijze als pinautomaat gebruikt. Hij heeft ervoor gekozen op slinkse wijze aan geld te komen door documenten te vervalsen, vaak zonder medeweten van zijn klanten en met gebruikmaking van hun inloggegevens."

Eerdere veroordeling

In 2016 kwam de veroordeelde al eens in aanraking met justitie vanwege hetzelfde verwijt. Het OM legde hem destijds een werkstraf van 140 uur op, omdat hij zich schuldbewust toonde en beloofde het feit niet te herhalen, aldus de officier van justitie. Gezien de eerdere veroordeling eiste het OM deze keer een zwaardere straf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.