Nieuws

Stoptober-camper helpt studenten Landstede Zwolle stoppen met roken

Floor Boogerd, preventiewerker Tactus geeft Dimphy (15) tips over stoppen met roken
Floor Boogerd, preventiewerker Tactus geeft Dimphy (15) tips over stoppen met roken © RTV Oost / Niki Nijboer
Nog een paar dagen, en dan is het oktober. En dat betekent ook dat Stoptober weer voor de deur staat. Het is één van de bekendste campagnes rondom het stoppen met roken. Onderdeel van de campagne is de zogenoemde Stoptobercamper. Die rijdt dwars door Nederland en was gisteren te vinden bij Landstede MBO in Zwolle.

Apps en brochures

De Stoptobercamper rijdt door meerdere steden in heel Nederland. In Overijssel maakt de campagne de enige stop in Zwolle. Kauwgom, brochures, lolly's en informatie over de Stoptober-app: bij het kraampje van Stoptober kunnen studenten van MBO Landstede alle informatie krijgen over het stoppen met roken.
Poging nummer acht: Dimphy (15) wil in oktober écht gaan stoppen met roken
Zo ook de 15-jarige Dimphy. Zij vertelt dat ze dit jaar al zeven keer probeerde om te stoppen. Tevergeefs. Ze baalt ervan dat het steeds niet lijkt te lukken.
"Ik wil nu écht gaan stoppen. Het leek me wel goed om wat meer informatie in te winnen", vertelt ze terwijl ze naar het kraampje van Stoptober loopt.

Zeventien procent

"Van iedereen die achttien jaar en ouder is in de regio IJsselland rookt er zeventien procent. Dat is best een fors aantal," vertelt Laura Muis, adviseur gezondheidsbevordering bij GGD IJsselland. Het is volgens Muis zeker nodig om met Stoptober mensen te helpen stoppen.
"Ze hebben hier bij Landstede MBO buiten veel vlaggen staan waarop heel groot 'rookvrij' staat. Maar toch zien we nog veel mensen roken. Wij zijn er om voor hen een stok achter de deur te vinden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.