Nieuws

Hartpatiënten Isala Zwolle deden zonder overleg arts mee aan studie

Patiënten Isala Zwolle deden zonder overleg arts mee aan studie
Patiënten Isala Zwolle deden zonder overleg arts mee aan studie © RTV Oost/Wouter de Wilde
Een aantal patiënten van het Isala-ziekenhuis in Zwolle deed zonder overleg met de hoofdbehandelaar mee met een studie naar een bloedverdunner. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI), meldt Isala.
De commissie constateerde dat bij een onderzoek naar het medicijn rivaroxaban, een antistollingsmedicijn, patiënten werden toegevoegd zonder overleg met de hoofdbehandelaar van de patiënt, aldus Isala. De patiënten en behandelend cardiologen worden per brief hierover geïnformeerd. Daarbij wordt bepaald of de patiënten de medicatie (nog) nodig hebben.

Geschorste cardiologen

Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van de schorsing van twee cardiologen van de vakgroep Cardiologie. Zij zijn verdachten in een fraudeonderzoek van het Openbaar Ministerie. De situatie bij het Isala Hartcentrum in Zwolle zorgde voor veel onrust onder hartpatiënten.
Het onderzoek richt zich op de wetenschappelijke en medische kwaliteit van cardiologische studies. Uit de tussentijdse resultaten van de commissie blijkt dat de 'administratieve en financiële afhandeling in de onderzoeken onvolledig is', meldt Isala.

Eerder besluit verlengd

Naar aanleiding van de tussentijdse resultaten is besloten om het eerdere besluit om de studies op te schorten, te verlengen. Isala meldt dat hierdoor geen nieuwe cardiologische studies worden opgestart en lopende studies geen nieuwe patiënten opnemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.