Nieuws

Advies na droge jaren: "Provincie, kijk naar vergunningen die zijn afgegeven voor oppompen van grondwater"

In het rapport stelt de rekenkamer dat de provincies Overijssel en Gelderland de gevolgen van onttrekkingen van grondwater voor de omgeving zorgvuldig hebben afgewogen.
In het rapport stelt de rekenkamer dat de provincies Overijssel en Gelderland de gevolgen van onttrekkingen van grondwater voor de omgeving zorgvuldig hebben afgewogen. © Getty Images
De provincie Overijssel moet vergunningen op basis waarvan grondwater mag worden onttrokken aan de natuur opnieuw onder de loep nemen. Met dat advies komt de Rekenkamer Oost-Nederland na onderzoek. "Meerdere warme zomers op rij laten zien dat de situatie nu anders is dan toen de vergunningen verstrekt werden, concludeert de rekenkamer in het rapport 'Als elke druppel telt'.
Het rapport wordt vandaag aangeboden aan de provincies Overijssel en Gelderland.

Zorgvuldige afweging

In het rapport stelt de rekenkamer dat de provincies Overijssel en Gelderland de gevolgen van onttrekkingen van grondwater voor de omgeving zorgvuldig hebben afgewogen. Het gaat dan om het oppompen van grondwater voor drinkwater of industriële toepassingen.
Onderdeel van zo'n vergunningsaanvraag zijn de verwachte gevolgen voor de omgeving. De rekenkamer concludeert in het onderzoek dat vergunningen alleen zijn verstrekt wanneer de gevolgen voor de omgeving beperkt genoeg zouden blijven.

Aanbevelingen

Echter, stelt de Rekenkamer Oost-Nederland nu: "Meerdere warme zomers op rij laten zien dat de situatie nu anders is dan destijds toen de vergunningen verstrekt werden." Het is veel droger geworden. Daarom komt de rekenkamer met een aantal aanbevelingen om die vergunningverlening aan te passen.
Als elke druppel telt, stelt de rekenkamer, dan moet de manier waarop de effecten van wateronttrekkingen worden beoordeeld gewijzigd worden. Recente meetgegevens moeten benut worden bij een update van de bestaande vergunningen. De rekenkamer vindt ook dat toezicht en handhaving van de vergunningen meer prioriteit moeten krijgen. Als laatste moet de provincie beter zicht krijgen op de onttrekkingen die vallen onder het bevoegd gezag van de waterschappen.

Extra aandacht

Voor Overijssel is er nog een extra aandachtspunt. Het water dat in de industrie in Overijssel wordt onttrokken mag niet laagwaardig gebruik zoals koelwater worden ingezet. Dat gebeurt volgens de rekenkamer wel. Daarnaast moet Overijssel, maar ook Gelderland, de documentatie rond vergunningverlening, toezicht en handhaving verbeteren.

Interne notitie drinkwaterbedrijven

Het advies van de Rekenkamer Oost-Nederland komt nadat maandag een interne notitie van Nederlandse waterbedrijven uitlekte via het NRC. Daarin staat dat waterbedrijf Vitens per direct maatregelen moet nemen, anders dreigt een drinkwatertekort.
De krant schreef dat in Twente direct maatregelen moeten worden genomen om de productie te verhogen, anders komt de drinkwatervoorziening in gevaar. Ook in IJsselland zijn de problemen groot. Daar moet - volgens het interne document - voor 2030 wat gebeuren.
Het is overigens niet nieuw dat de drinkwatervoorziening in Overijssel onder druk staat. Al begin dit jaar schreef Vitens aan de provincie Overijssel dat de leveringszekerheid van drinkwater 'in groot gevaar' is.
Begin dit jaar maakten we deze explainer over het dreigende watertekort:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.