Nieuws

Gemeente Tubbergen hield asielopvang op camping in Vasse af

Burgemeester Haverkamp van Tubbergen
Burgemeester Haverkamp van Tubbergen © ANP
De gemeente Tubbergen heeft de opvang van asielzoekers op camping De Tutenberg in Vasse zelf afgehouden. Dat laat de gemeente weten na vragen van RTV Oost. Dit speelde in april, toen de gemeente met het ministerie Veiligheid en Justitie om tafel zat. Er werd toen gesproken over opvang in Albergen of Vasse.
Destijds heeft de gemeente de opvang van asielzoekers op beide plekken afgehouden, zegt een woordvoerder. "Er zat een recreatieve bestemming op de plekken in zowel Albergen als Vasse. Als je daar dan asielzoekers zou willen opvangen, zou er een wijziging van het bestemmingsplan komen."
Dat zag de gemeente niet zitten: "Dat vonden we niet geschikt om asielzoekers op te vangen."

Zelf contact gezocht met het COA

Vanmorgen werd bekend dat naast Albergen ook Vasse een optie was voor een azc. De gemeente zegt dat de campingeigenaar zelf contact heeft gezocht met het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Hij had het plan om units op het terrein te plaatsen.
Daar is over gesproken, maar het plan ging dus niet door. De gemeente zag het niet zitten vanwege het bestemmingsplan. Ook het ministerie zegt dat het uiteindelijk niet kon, 'vanwege de ligging in een kwetsbaar natuurgebied', schrijft staatssecretaris Van der Burg aan de Tweede Kamer.

Dwang kwam later

In eerste instantie gaf de gemeente Tubbergen dus aan geen asielzoekers te willen opvangen in Albergen en Vasse. "Dit was nog voor het traject van de gedwongen aanwijzing in Albergen", benadrukt de gemeente.
Pas later - in augustus - werd bekend dat het ministerie de gemeente Tubbergen had gedwongen om in hotel 't Elshuys in Albergen asielzoekers op te vangen. Dat veroorzaakte de nodige commotie in het dorp.
Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste asielzoekers naar Albergen komen. "Het COA moet nog een vergunning bij ons aanvragen. Die is nog niet binnen. Pas als de vergunning rond is, komen de eerste mensen." Er worden maximaal 150 mensen opgevangen.
Vanavond is in Albergen een informatieavond voor bewoners. Mensen kunnen vragen stellen aan de gemeente en het COA.
Lees hier al het nieuws over het azc in Albergen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.