Nieuws

Duik in 30 jaar TV Oost: een feest der herkenning, maar ook vaak tranen bij het nieuws

Een uitzending van Studio Oost met Dorothy Oosting en Thea Kroese
Een uitzending van Studio Oost met Dorothy Oosting en Thea Kroese © RTV Oost
Het was wel wat behelpen, die tweede oktober in 1992, maar het was ze toch maar mooi gelukt. De eerste televisie-uitzending van TV Oost was een feit: het regionale nieuws, gepresenteerd door Maggy Dobson. Overijssel was de eerste provincie in Nederland met regionale televisie. Vandaag, dertig jaar geleden. Een mooi moment om stil te staan bij memorabele beelden uit het rijke archief van TV Oost.
Puur pionieren, dat was wat er gebeurde aan de Beursstraat in Hengelo, het pand waarin de regionale omroep destijds was gevestigd. Zo kijken de betrokkenen terug op die eerste uitzending. Henny Everts filosofeerde begin jaren tachtig, nog voor hij directeur-hoofdredacteur werd van de publieke omroep, al met zijn voorganger Marinus Potman over het maken van regionale televisie in Overijssel. Zo'n tien jaar later was die eerste uitzending dan toch een feit.
De eerste uitzending van het TV Oost Nieuws op 2 oktober 1992.
Duizenden uren televisie heeft RTV Oost sinds die eerste nieuwsuitzending gemaakt. Een duik in de archieven van de regionale omroep is vaak een feest der herkenning, soms ook confronterend. Natuurlijk liggen daar de beelden van de vuurwerkramp. Met afstand het bekendste televisiefragment van TV Oost. Maar er is zo veel meer. Denk aan programma's als De Hunnen, Jong Belegen, De Nachtbraker, Kiek'n WajZegt, Van Jonge Leu en Oale Groond, De Regiotap en de Tour d'Overijssel. En nog veel en veel meer.

Nieuws

Maar TV Oost maakte ook memorabele nieuwsuitzendingen rond de huldigingen van FC Twente. Niet alleen na het kampioenschap, maar ook een jaar later toen de club net naast de titel greep, maar er wel een ongekend volksfeest losbarstte. Er waren de huldigingen van bekerwinnaars, maar ook olympisch kampioenen. En nieuwsuitzendingen rond de uitbraak van Mond- en Klauwzeer in Overijssel. Of het hoog water in de IJssel in 1995 en de affaire Jansen Steur. Het monstertruckdrama in Haaksbergen en meer recent nog de documentaire 'STEUN hoe Hasselt vecht tegen Corona'.
Beeld uit 'De Hunnen'. Jan Kikkert, met sigaar, leest de faxen terwijl Jan Medendorp Johanna ter Steege interviewt.
Beeld uit 'De Hunnen'. Jan Kikkert, met sigaar, leest de faxen terwijl Jan Medendorp Johanna ter Steege interviewt. © RTV Oost
"Bedankt voor het kijken en ook voor het faxen." Het is de afkondiging van presentator Jan Kikkert van het programma De Hunnen. Daarin interviewen hij, Jan Medendorp en ook Mariël Haggeman landelijk bekende Overijsselaars. Kijkers hadden, toen al heel interactief, ook inbreng in het programma. Ze konden faxen, nu niet meer voor te stellen. In de uitzendingen klinkt regelmatig het gerinkel van de fax en worstelt Jan Kikkert zich, sigaar rokend, door meters faxpapier.
Het is bijzonder om die gesprekken terug te kijken, ook in het licht van de huidige tijd. Nu, 27 jaar later doet één van de gasten van toen, Johanna Ter Steege, nog steeds van zich spreken, bijvoorbeeld met De Beentjes van Sint Hildegard en theaterproductie Hanna van Hendrik. En in datzelfde seizoen wordt het, toen nog, Enschedese CDA-Kamerlid Ank Bijleveld geïntroduceerd als 'het oogappeltje van Ruud Lubbers'. Op de vraag of een ministerspost iets voor haar is antwoordt ze: "Het ministerschap, dat ambieer ik niet zo."
Presentatrice Johanna ter Steege in het programma De Hunnen
De doeken waarop de gasten mochten schilderen tijdens de uitzending, hangen nog steeds verspreid door het gebouw van RTV Oost in Hengelo.

Tranen van verdriet en geluk

TV Oost deed en doet op allerlei manieren verslag van wat er gebeurt in de provincie Overijssel. Verschillende nieuwsmomenten zijn onvergetelijk vanwege de enorme impact die de gebeurtenissen hadden. Dat liet TV Oost zien. Klein en intiem, door van heel dichtbij te tonen hoe het boerengezin Hassink in Welsum werd getroffen door Mond- en Klauwzeer.
Impactvolle Televisie op TV Oost: het boerengezin Hassink in Welsum werd getroffen door Mond- en Klauwzeer
Of in het groot. Als Enschede en omstreken feest viert op de A1 als FC Twente kampioen wordt in 2010. Maar ook een jaar later als datzelfde FC Twente op de laatste speeldag in een rechtstreeks gevecht om de titel met Ajax aan het kortste eind trekt. Ondanks die nederlaag ontstond een volksfeest, waar ze in Amsterdam een voorbeeld aan konden nemen. En waar Bart Kieft op zijn eigen onnavolgbare wijze verslag van deed.
FC Twente werd geen landskampioen, maar toch brak er een volksfeest los. TV Oost was er live bij

Bekende koppen

Eddy Zoey, Daphne Bunskoek, Leonie ter Braak, Carrie ten Napel, Rik Konijnenbelt, Tom van 't Einde, Mariël Haggeman, Daniël Godinho Veiga, Matijn Nijhuis; Het zijn de namen van oud-medewerkers van RTV Oost die hun carrière vervolgden in Hilversum en daar voor de camera of achter de microfoon plaatsnamen op radio en televisie.
Zo was Eddy Zoey samen met Daphne Bunskoek in de jaren negentig te zien in het jongerenprogramma Jong Belegen, presenteerde Matijn Nijhuis jarenlang het TV Oost nieuws en verruilden Carrie ten Napel en Leonie ter Braak EDNED op TV Oost voor een baan voor de camera in Hilversum. Tom van 't Einde is verslaggever bij Eén Vandaag en Rik Konijnenbelt verruilde de plopkap van TV Oost voor die van het RTL Nieuws. Mariël Haggeman ging naar de NOS en de meest recente overstap werd gemaakt door Daniël Godinho Veiga die sinds kort Editie NL presenteert bij RTL.

Tot in de kleine uurtjes

Eddy Zoey presenteerde op TV Oost het programma De Nachtbraker, waarin hij verslag deed van het nachtleven in Overijssel. Nachtelijke bezoekjes aan discotheek Tijs in Lattrop of een feest van Radio 538 in de IJsselhallen in Zwolle. Maar ook oudejaarsnacht in de Jumbo in Oldenzaal. Telkens de vraag: hoe vermaken jongeren in Overijssel zich in de nachtelijke uurtjes? Maar niet iedereen is 's nachts in een discotheek te vinden. Sommige jongeren staan voor dag en dauw op voor hun werk. Bijvoorbeeld voor hun werk in de bakkerij. Ook daar was nachtbraker Eddy Zoey dan te vinden.
De Nachtbraker neemt ons mee naar discotheek Tijs

EDNED

Voor Carrie ten Napel was het de terugkeer naar het warme nest RTV Oost, na een uitstapje naar Talpa. Voor Leonie ter Braak, bekend van de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond, meer een sprong in het diepe. Ze mochten beurtelings samen met 'veteraan' Bert Eeftink het programma En Dan Nog Even Dit presenteren. Al snel was EDNED een begrip.
EDNED presentatoren van het eerste uur: Carrie ten Napel, Bert Eeftink en Leonie ter Braak.
EDNED presentatoren van het eerste uur: Carrie ten Napel, Bert Eeftink en Leonie ter Braak. © RTV Oost
Bekende en minder bekende Overijsselaars schoven aan. Maar ook veel BN-ers zaten aan tafel. Zeven jaar, een boel plezier bij de makers en bijna 1500 afleveringen later kwam er een einde aan het programma. De eerste aflevering trouwens was meteen zo spraakmakend dat het werd opgepikt door De Wereld Draait Door. "Iets met dieren en seks", herinnert Carrie ten Napel zich nog als er naar gevraagd wordt in de allerlaatste editie van het programma. Leonie ter Braak haalt herinneringen op aan haar eerste uitzendingen.
De allerlaatste uitzending van EDNED
Het is 28 september 2014 als een monstertruck tijdens het evenement AutoMotorSportief het publiek in rijdt. Drie toeschouwers kwamen om het leven en tientallen anderen raakten gewond, in sommige gevallen zwaar. De beelden zijn huiveringwekkend. De grote nieuwsgebeurtenissen in Overijssel die in het geheugen gegrift blijven, zijn vaak verdrietig. Of het nou het ingestorte dak van De Grolsch Veste in 2011 betreft, de treinbotsing in Dalfsen in 2016, de kwartetmoord in 2018 of de gijzeling in het stadhuis van Almelo in 2008, allemaal trieste gebeurtenissen die ook uitgebreid in het landelijke nieuws kwamen. In 2000 gingen beelden van Danny de Vries de wereld over toen Enschede werd getroffen door de vuurwerkramp.
In 2000 gingen beelden van Danny de Vries de wereld over toen Enschede werd getroffen door de vuurwerkramp

Jansen Steur

Soms is het nieuws behalve verdrietig voor slachtoffers ook ronduit opzienbarend. Bijvoorbeeld het verhaal van neuroloog Jansen Steur van het MST in Enschede. In 2004 vertrekt de neuroloog met stille trom uit Enschede nadat er klachten tegen hem zijn ingediend. Hij belooft nooit meer aan het werk te gaan maar RTV Oost-verslaggever Rob Vorkink speurt samen met een collega van Tubantia de arts in ruste op. In de Schlossberg Klinik in Duitsland. Waar hij wel degelijk aan het werk is.
Neuroloog Jansen Steur zei nooit meer als arts te zullen werken, maar bleek toch weer als dokter aan de slag te zijn gegaan.
Een overzicht van dertig jaar TV Oost kan niet zonder Willie Oosterhuis. Hij is al weer een tijdje weg maar maakte dit jaar nog een comeback op de zender met Special TV.
Oosterhuis, Willie (presentator RTV Oost)
Oosterhuis, Willie (presentator RTV Oost)
Willie is natuurlijk ook het programma Willie wil wel, maar vooral natuurlijk de Regiotap. Het muziekprogramma waarin hij in wisselende samenstellingen met Edwin van Hoevelaak, Jans, Kapitein Kievit en Theo Tap artiesten door 'De Deure' liet komen. Elke donderdag volle bak in de studio van RTV Oost.
Het programma Regiotap werd een begrip in heel Nederland
Corona hakte er vanaf 2020 in, ook in Overijssel. Hoe dat in Hasselt gebeurde, werd in beeld gebracht in de documentaire STEUN: Hoe Hasselt vecht tegen het Coronavirus. De stad in de gemeente Zwartewaterland was het zwaarst getroffen in heel Noord-Nederland in die tijd. De angst om corona te krijgen, had een enorme impact op de gemeenschap. Maar er was nog een virus waar Hasselt tegen streed: het eenzaamheidsvirus. RTV Oost-verslaggevers Daniel Godinho Veiga en Manne Havinga legden van dichtbij vast wat het coronavirus en de maatregelen deden met de zevenduizend inwoners van de stad.
Hasselt werd zwaar getroffen door het coronavirus. De camera's van TV Oost waren er bij om de impact vast te leggen.
De Regiotap kun je met recht een klassieker noemen van TV Oost. Dat geldt natuurlijk ook voor Studio Oost, een lifestyleprogramma, iedere vrijdagavond te zien en gepresenteerd door Dorothy Oosting en Thea Kroese. Een programma met uiteenlopende gasten. Vaste prik was het gerecht dat Kroese wekelijks in de studio bereidde.
Studio Oost, het lifestyleprogramma van TV Oost, werd een begrip in de regio.

Hoog water in 1995

1995 was het jaar dat het water in de IJssel tot ongekende hoogtes steeg. In Deventer, maar bijvoorbeeld ook in het buurtschap Fortmond hielden bewoners de adem in. Hoe hoog zou het water komen en wat zou het betekenen voor hun huizen? Inzet van het leger was nodig om zandzakken te plaatsen Boeren evacueerden per boot hun dieren. TV Oost deed uitgebreid verslag van de strijd tegen het wassende water.
In '95 trad de IJssel buiten haar oevers en kwamen delen van de provincie onder water te staan.
En ook later moesten omwonenden nog regelmatig met een scheef oog naar de IJssel kijken als die weer begon te stijgen. In 2011 bijvoorbeeld. Toen startte TV Oost met Studio Fortmond. Het plaatsje in de uiterwaarden tussen Olst en Wijhe was ondergelopen en door het rivierwater geheel van de buitenwereld afgesloten. Verslaggever Tom van 't Einde en cameraman Michel Korndörffer deden verslag. Uiteindelijk moest het leger er aan te pas komen om de televisiewagen van RTV Oost weer op het droge te krijgen.
De wagen van RTV Oost wordt door het leger naar het droge gebracht.
De wagen van RTV Oost wordt door het leger naar het droge gebracht. © Leo van 't Hul

VJOGL

De absolute kijkcijfertopper in dertig jaar TV Oost is zonder twijfel de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond geweest. Met name het eerste seizoen met Herman Finkers in een hoofdrol scoorde ongekende kijkcijfers. Tien jaar na dato kwamen er naar een fandag nog altijd driehonderd man publiek. Uiteindelijk stopte in 2009 het programma na vier seizoenen en 102 afleveringen.
De absolute kijkcijfertopper in dertig jaar TV Oost is zonder twijfel de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond geweest.
Twee jaar later probeerde RTV Oost het met een comedy, die werd opgenomen in een studio van het pand van de regionale omroep in Hengelo. Groote Markt 30 werd niet het succes dat 'Van Jonge Leu' wel was geweest.
RTV Oost besteedt in de maand oktober uitgebreid aandacht aan het 30-jarig bestaan van TV Oost. Het publiek wordt onder meer online en op locatie in de provincie de vraag gesteld te kiezen voor hét moment van TV Oost in de voorbije drie decennia. Op TV Oost wordt dagelijks een spraakmakend moment uit de geschiedenis van de zender getoond. Op 29 oktober wordt een jubileum TV-show gemaakt rond het 30-jarig jubileum van TV Oost met Henny Everts, Jongen van Kotte, in de hoofdrol. Vele (oud)presentatoren en (oud)verslaggevers zullen daarbij hun opwachting maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.