Nieuws

ZAC Zwolle eert Beb Bakhuys met eigen jaar vanwege historische mijlpaal

Op 1 oktober 1922 werd de toen dertienjarige Beb Bakhuys voorgedragen bij ZAC in Zwolle. Hij groeide uit tot een van de beste Nederlandse voetballers van voor de oorlog. ZAC staat uitgebreid stil bij het beroemdste lid van de vereniging. Zaterdag start het Beb Bakhuysjaar bij de club. Historicus Gerrit van der Vorst staat dan stil bij de legendarische voetballer die gemiddeld 1,2 keer scoorde per wedstrijd.
Johan Cruijff is een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Beb Bakhuys kon ook een aardig balletje trappen, maar hij is veel minder bekend geworden bij het grote publiek. Dat is volgens historicus Gerrit van der Vorst eenvoudig te verklaren. "Het was natuurlijk voor de oorlog. En Bakhuys is door de KNVB feitelijk Nederland uitgewerkt", stelt Van der Vorst. Dat gegeven was reden voor hem om onderzoek te doen naar de voetballer. Zaterdag vertelt hij erover.
Beb Bakhuys in actie.
Beb Bakhuys in actie. © Gerrit van der Vorst
"Midvoors zoals Bakhuys waren schaars", typeert Van der Vorst Bakhuys. "Dat was vaak het ontbrekende puzzelstukje van elftallen. En Beb kon eigenlijk alles. Hij kon koppen. Hij was lenig en een lange vent. "
Wedstrijdbeelden van Beb Bakhuys.
Van der Vorst vindt het lastig om Bakhuys te vergelijken met Cruijff. "Er waren verschillen maar hij kon verschrikkelijk hard schieten. Dan stond hij met de rug naar de goal en dan ineens met links of met rechts. " De midvoor had bovendien ook oog voor zijn medespelers aan de zijkanten. "Van te voren had hij tegen hen gezegd: ga maar lopen als ik de bal krijg."
Maar wat maakte Bakhuys in die jaren zo populair? "In de crisisjaren had Nederland een gouden generatie voetballers", legt Van der Vorst uit. "Hij was niet de enige goede, maar ze misten een midvoor. En toen ging Nederland winnen en dat stimuleerde het nationale gevoel bij de bevolking"
Had Bakhuys zijn gloriejaren ná de Tweede Wereldoorlog beleefd dan was hij binnengelopen, weet Van der Vorst, die zaterdag bij ZAC een presentatie houdt over de speler. "Hij heeft zich er altijd thuis gevoeld."
Beb Backhuys probeert in de vijandige zestien een bal binnen te koppen.
Beb Backhuys probeert in de vijandige zestien een bal binnen te koppen. © Gerrit van der Vorst
Belangstellenden zijn vanaf half één 's middags van harte welkom bij een presentatie van historicus Van der Vorst over het bewogen leven van het voetbalicoon dat ZAC én Zwolle landelijk op de kaart zette. Een paar uur later trapt de zesjarige Emir Akkaya, ver familielid van Beb Bakhuys, de wedstrijd tussen ZAC 1 – Hatto Heim 1 af.
Gesprek met historicus Gerrit van der Vorst over Beb Bakhuys.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.