Nieuws

Veiligelanders uit crisisopvang in Enschede gezet na winkeldiefstal

Diekmanhal (archieffoto)
Diekmanhal (archieffoto) © RTV Oost
Vier veiligelanders, dat zijn mensen die weinig tot geen kans maken op een verblijfstatus in Nederland, zijn uit de crisisnoodopvang in de Diekmanhal in Enschede gezet na het plegen van een winkeldiefstal. Een dag nadat de noodopvang in gebruik werd genomen, werden de veiligelanders al weggestuurd. Dat zei burgemeester Roelof Bleker vanavond op vragen van raadslid Malkis Jajan (VVD).
De crisisnoodopvang in de Diekmanhal in Enschede ging vorige week woensdag open. Op verzoek van het kabinet konden asielzoekers er al eerder terecht. "Ik heb ja op dat verzoek gezegd, zodat 180 mensen niet in de regen hoefden te slapen", zei burgemeester Bleker.

Vijf veiligelanders

Met het COA zouden afspraken gemaakt zijn dat er geen veiligelanders in de crisisopvang worden ondergebracht. "Maar er zijn toch zes veiligelanders gekomen. Vier daarvan zijn diezelfde dag verwijderd vanwege winkeldiefstal, zij komen ook niet meer terug in de opvang." Later is nog een vijfde veiligelander uit de Enschedese crisisopvang gehaald, aldus de burgemeester.
Bleker benadrukt dat de crisisopvang 'rustig en goed' verloopt. "De eerste dag is er vooral ingegrepen. Samen met de politie is er goed gehandeld en bij de betreffende winkelier is goede nazorg geweest."

Wetgeving

Veiligelanders zijn asielzoekers uit zogenoemde veilige landen, die geen kans maken op een verblijfstatus in Nederland en terug moeten naar hun land van herkomst. Vanwege Europese wetgeving is het echter niet eenvoudig om hen zo maar terug te sturen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.