Nieuws

Zwolle worstelt met uitwerking nieuw afvalsysteem: "Minachting van minima"

Zwolle gaat over op betalen per zak restafval
Zwolle gaat over op betalen per zak restafval © RTV Oost
Betalen per keer dat je restafval weggooit: met die nieuwe situatie krijgen inwoners van Zwolle per 1 januari 2023 te maken. Maar over hoe dat systeem er precies uit moet komen te zien, is in de politiek nog veel discussie. Oppositiepartijen zien "eenpersoonshuishoudens onevenredig getroffen worden" en "minachting van minima", zo klonk het vanavond tijdens het raadsdebat over de uitvoering.
Op dit moment betalen Zwollenaren allemaal nog eenzelfde bedrag voor de afvalverwerking. Of je nou dágelijks restafval in de container mikt, of slechts één keer per maand. Dat levert op jaarbasis een eindscore op van gemiddeld 181 kilo restafval per persoon.

Zwolle scheidt slecht

Dat is veel meer dan het in Zwolle al jaren geleden gestelde doel van 100 kilo per persoon. En nóg veel meer dan het landelijke doel voor 2025: gemiddeld 30 kilo restafval per persoon. Andere steden lopen wat dat betreft ook ver voor op Zwolle. Zo zat Enschede afgelopen jaar op 103 kilo, en Hengelo een jaar eerder al op 76,6 kilo.
Slecht voor het milieu, maar ook voor de Zwolse portemonnee. Het verwerken van restafval wordt steeds duurder. Daarom grijpt het stadsbestuur in: Zwollenaren moeten gaan betalen per keer dat ze restafval aanbieden. Met als doelen om de berg restafval flink te verkleinen, meer afval te recyclen en de totale afvalverwerking 'kostendekkend' te maken.

2,30 euro per keer

Het plan dat nu op tafel ligt stelt dat inwoners 1,70 of 2,30 euro gaan betalen per keer dat ze restafval in de ondergrondse container mikken. Die twee prijzen zijn afhankelijk van hoe groot die container is (60 liter of 80 liter). Daarnaast krijgen Zwollenaren ook een vaste rekening voor de verwerking van al het overige afval.
Over minima zegt dit plan: we moeten ze raken in de portemonnee, anders gaan ze hun afval niet scheiden
Silvia Bruggenkamp, Swollwacht
Twee jaar geleden ging een meerderheid van de Zwolse gemeenteraad al akkoord met de invoering van diftar (gedifferentieerde tarieven), maar nu het plan op tafel ligt, blijken er nog veel vragen over te stellen.

Minima krijgen prijsprikkel

Waar minima-huishoudens in de eerste plannen volledig ontzien zouden worden van afvalbetalingen, wil wethouder Paul Guldemond toch dat ook zij het gaan merken als ze (te) veel restafval aanbieden. De teller begint weliswaar pas na 14 of 42 keer te lopen (respectievelijk individuen en meerpersoonshuishoudens), maar voor onder meer PvdA en Swollwacht is dat onbespreekbaar.
“Over minima staat in dit plan eigenlijk: we moeten ze raken in de portemonnee, anders gaan ze hun afval niet scheiden. Dat vind ik minachtend", hield Silvia Bruggenkamp de wethouder voor. "Minima moeten volledig worden ontzien”, zo bepleitte ze.

Scheve verdeling?

Dat eenpersoonshuishoudens volgend jaar na twee zakken afval al boven hun afvaltarief van dit jaar zitten (meerpersoonshuishoudens pas na 26 keer), kon eveneens op de nodige kritiek rekenen. "Zij worden onevenredig hard getroffen, bent u dat met mij eens?", vroeg VVD'er Jeroen Doornbosch aan zijn CDA-collega Maxim van der Veen. Die antwoordde kort maar krachtig: "Het doel is het terugbrengen van de berg restafval, dat gebeurt op deze manier".
Dat laatste hield wethouder Guldemond de raad ook voor. "We zien elders in het land dat als er een tarief op restafval wordt gesteld, het aanbod afneemt."

Meten door te wegen

Suggesties van oppositiepartijen om bijvoorbeeld speciale maatregelen te nemen voor studentenhuizen, de minima te ontzien en te meten op basis van gewicht (in plaats van op basis van het aantal keer dat mensen een container openen) zullen op 10 oktober bij de besluitvorming zeer waarschijnlijk nog langskomen.
Voor dat laatste wilde Guldemond al een toezegging doen, dat wil hij bij het nieuwe grondstoffenplan wel onderzoeken. Dat in Zwolle hier het laatste woord nog niet over is gezegd, is wel duidelijk. "Vanaf 1 januari starten we, maar dan is het systeem niet af. We blijven doorgaan met ontwikkelen en evalueren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.