Nieuws

Almelo vangt maximaal zestig asielzoekers op in voormalig kantoorpand

Burgemeester Gerritsen van Almelo heeft een voormalig kantoorpand aangewezen als crisisopvanglocatie.
Burgemeester Gerritsen van Almelo heeft een voormalig kantoorpand aangewezen als crisisopvanglocatie. © ANP
Het kantoorpand van de voormalige Regionale Medische Dienst in Almelo gaat dienst doen als tijdelijke crisisnoodopvang-locatie voor maximaal zestig asielzoekers. Dat meldt de gemeente Almelo. De eerste asielzoekers die hun intrek nemen in het pand aan de Haven Noordzijde worden eind oktober verwacht. De crisisnoodopvang geldt voor de periode tot 1 januari 2023 met een uitloop tot 1 april 2023.
Van de 450 extra vluchtelingen die Twente in opdracht van het Rijk moet opvangen, moet Almelo er 60 voor zijn rekening nemen. De brandweerpost Noord, die drie maanden in gebruik was als noodopvanglocatie, is volgens afspraak inmiddels gesloten.

Voorbereidende werkzaamheden

In opdracht van het gemeentebestuur wordt het gebouw van de voormalige Regionale Medische Dienst (RMD) geschikt gemaakt als crisisnoodopvanglocatie. Deze week wordt een start gemaakt met voorbereidende werkzaamheden om de tijdelijke opvang in gereedheid te brengen.
Dat betekent dat er slaap- en sanitaire voorzieningen komen en ruimtes voor dagbesteding. Het gebouw wordt momenteel nog bewoond door antikrakers in afwachting van herontwikkeling.

Duur opvang

De crisisnoodopvang geldt voor de periode tot 1 januari 2023 met een uitloop tot 1 april 2023. De gemeente stelt in een persbericht dat het 'belangrijk is dat een veilige en beheersbare opvang gerealiseerd wordt. Er zijn permanent beveiligers aanwezig die voor een goed verloop van deze tijdelijke noodopvang zorgen.'
Om de landelijke crisis in de opvang van asielzoekers het hoofd te bieden heeft het kabinet alle Veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd extra noodopvangplekken voor asielzoekers te creëren. In Twente is afgesproken dat iedere gemeente naar rato van het inwoneraantal noodopvangplekken aanbiedt. Met het tijdelijk opvangen van extra asielzoekers in Almelo, draagt de gemeente bij aan het oplossen van de maatschappelijke en humanitaire noodsituatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.