Nieuws

Enschedese start-up verkoopt als eerste Europees bedrijf razendsnelle supercomputer

Het bedrijf vindt zijn oorsprong op de UT
Het bedrijf vindt zijn oorsprong op de UT © ANP / Robert Hoetink
Het klinkt voor veel mensen als abracadabra: een fotonische kwantumcomputer. Een bedrijf uit Enschede heeft als eerste Europese bedrijf zo'n razendsnelle supercomputer verkocht. Het Duitse lucht- en ruimtevaart instituut DLR is de koper. Het levert het Enschedese bedrijf QuiX 14 miljoen euro op.
Maar wat is nou precies zo'n fotonische kwantumcomputer? Kort door de bocht is het een hele snelle computer. Een normale computer functioneert door één voor één berekeningen uit te voeren. Maar de computer van QuiX kan een groot aantal berekeningen tegelijk uitvoeren, schreef RTL Nieuws begin dit jaar in een portret van het Enschedse bedrijf.
En daardoor is hij een stuk sneller dan een computer of laptop die we thuis hebben staan.

Niet voor in huis

De computer is niet ontwikkeld voor huis-tuin-en-keukengebruik, dus een fotonische kwantumcomputer zorgt er niet voor dat we nóg sneller e-mailtjes kunnen verzenden of online kleding kunnen kopen.
QuiX is in 2019 opgericht en vindt zijn oorsprong op de Universiteit Twente. Het bedrijf heeft nu 16 mensen in dienst. Vorig jaar haalde het 5,5 miljoen euro op, zo schrijft het FD. Eigenlijk had het bedrijf voor eind volgend jaar een nieuwe investeringsronde op het programma staan. Maar door de miljoenendeal met de Duiters, is er dus minder geld nodig dan eerst werd gedacht.
"Die computers worden in eerste instantie in grote bedrijven gebruikt om complexe berekeningen uit te voeren. Denk daarbij aan toepassingen zoals scheikundige berekeningen en machine learning", zei CTO Jelmer Renema al tegen RTL.

Grote toekomst

Er wordt een grote toekomst voor dit soort computers voorspeld, schrijft het Financiële Dagblad vanmorgen. Bijvoorbeeld in de energietransitie, geneeskunde en op het gebied van zelfrijdende auto's, kan een fotonische computer in de toekomst het verschil maken.
Terug naar de deal die QuiX heeft gesloten. Voor het eerst verkoopt de Enschedese start-up een complete fotonische kwantumcomputer. Het bedrijf maakte en verkocht al wel kwantumprocessoren, zeg maar de chip die in een computer de berekeningen uitvoert.

DLR

Het Duitse lucht- en ruimtevaart instituut DLR is dus de koper van de supersnelle computer. De organisatie doet onderzoek naar onder meer ruimtevaart, transport en groene energie.
De fotonische kwantumcomputer wordt niet in Enschede, maar in het Duitse Ulm gemaakt. Daar is een speciaal instituut op het gebied van deze kwantumtechnologie. "We brengen competenties uit Nederland en Duitsland samen op één locatie, in het innovatiecentrum van DLR [...] in Ulm", zegt de Stefan Hengesbach, de CEO van het Enschedese bedrijf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.