Nieuws

'Ruben van Nicolaas' is zesde generatie koeienboer: "Geef ons ruimte en een realistisch beleid"

Ruben Klein Teeselink, melkveehouder en bestuurder
Ruben Klein Teeselink, melkveehouder en bestuurder © RTV Oost\Chantal Everaardt
Ruben Klein Teeselink is 22 jaar, heeft samen met zijn ouders een melkveebedrijf in Holten en is de zesde generatie op exact de plek waar ze nu boeren. "Ze noemen mij hier ook wel 'Ruben van Nicolaas', want Nicolaas was de eerste boer van onze familie. Ik vind dat mooi, zo houd je binding met je geboortegrond en het familiebedrijf."
De jonge melkveehouder wist van kinds af aan al dat hij boer wilde worden. Zijn opleiding Agrarisch Ondernemerschap Dier en Veehouderij heeft hij afgerond en samen met zijn ouders zorgt hij voor honderd koeien en bijbehorend jongvee. "We hebben hier een gesloten bedrijf, we brengen onze eigen vaarskalveren groot, we willen geen aanvoer van buiten ons bedrijf. Dat is goed voor de diergezondheid. Het is mooi werk om met de kalfjes en koeien bezig te zijn."

Knuffelkoe

Alle dagen zitten vol werkzaamheden, maar dat maakt Ruben niet uit. "Dit is toch prachtig, bezig zijn met je vee, met het land, de boerderij. Ja, ik ga zeker ook met vrienden op pad, maar elke ochtend moeten wel eerst de koeien gemolken worden. Gelukkig werk ik nog samen met mijn ouders, dus ik heb ruimte om ook andere dingen te ondernemen."
De koeien kent Klein Teeselink allemaal, het contact met de dieren maakt het werk zo mooi. "Koeien hebben allemaal een eigen karakter, de een is iets meer favoriet dan de ander. Die zwartbonte daar is Marietje, daar kan ik ook bij op de rug zitten. En deze roodbonte koe is een echte knuffelkoe. Je herkent de koeien aan hun nummers op de halsband, maar ik herken ze aan hun kop en lijf."
Ruben Klein Teeselink is melkveehouder en bestuurder NAJK

Bestuursfunctie

Een van die 'andere dingen' die Ruben doet is een bestuursfunctie bij het NAJK, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt. Dat is de landelijke belangenvereniging van en voor jonge boeren in Nederland. Zij vertegenwoordigen de agrariërs aan tafel bij bijvoorbeeld het ministerie van Landbouw, maar ook zijn ze gesprekspartner in Brussel. Samen willen ze de toekomst van jonge boeren in Nederland waarborgen.
Tijdens zijn opleiding kreeg Klein Teeselink een vacature onder ogen als bestuurslid van het NAJK; het sprak hem aan. "Jonge boeren moeten zich echt laten horen, daar ben ik van overtuigd. Vandaar dat ik dat zelf wil aanpakken. Ik ben gemotiveerd, wil graag door-boeren, net als andere jonge boeren en daar moet je je hard voor maken. Er moet ruimte blijven voor perspectief. We willen van alles, we kunnen van alles aanpassen en stikstofuitstoot verminderen, dat doen we al jaren. Geef ons de ruimte om het te realiseren. Wij hebben verstand van de praktijk, gebruik die kennis."

Impact van regelgeving

"Je merkt dat in Den Haag weinig praktijkervaring op het ministerie zit. Wij werken en leven alle dagen tussen de koeien en in de natuur. Dus moet je blijven uitleggen welke impact bepaalde regelgeving heeft en ook meepraten over een realistisch beleid. Daar zet ik mij graag voor in."
Ruben beseft dat het moeilijk is om boer te worden, maar zeker ook om boer te blijven. Het is momenteel niet gemakkelijk in Nederland, hij hoopt dat hij op zijn geboortegrond door kan boeren. "Boer ben ik en boer blijf ik. Eigenlijk is het niet bespreekbaar dat ik weg ga, ik geloof ook dat het hier kan. Het is een behoorlijke uitdaging. Ik ga ook absoluut mijn best doen om het op het thuisbedrijf te doen."

Veranderingen

Veranderingen zijn van alle jaren, zegt Klein Teeselink. Daar wil hij zich met het bedrijf ook op aanpassen. "Ik wil best extensiever boeren, dus meer grond onder hetzelfde aantal vee. We zitten hier op zandgronden. Ik zou ook best meer eigen ruwvoer willen produceren. Dan ben je niet meer afhankelijk van anderen."
"Maar het moet wel kunnen en zoiets is niet met een vingerknip geregeld. Financieel heeft het enorme gevolgen. We willen gewoon een boterham kunnen verdienen met onze passie, boer zijn en voedsel maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.