nieuws

200 kilo minder afval per persoon door experiment Rova uit Zwolle

Deelnemers aan het experiment '100 huishoudens. 100 dagen. 100% afvalvrij' van de Zwolse afvalverwerker ROVA produceren veel minder afval. Morgen zit het experiment erop en het resultaat is opmerkelijk. De deelnemende groep produceert 89 procent minder afval ten opzichte van de rest van Nederland.
Honderd huishoudens uit Overijssel probeerden op verzoek van ROVA de afgelopen tijd zo min mogelijk restafval te produceren. ROVA-medewerker Erik van Cuijk vermeldt de eerste resultaten. "Gemiddeld produceren we jaarlijks per persoon 210 tot 220 kilo afval", zegt hij. "De groep die meedeed aan het experiment produceert nog maar 22 kilo afval per persoon." Bewust omgaan met verpakkingsmaterialen werpt dus zijn vruchten af.
Uit de eerste resultaten blijkt dus dat de deelnemers op jaarbasis zo'n 200 kilo afval per persoon minder produceren. In Overijssel leven circa 1 miljoen mensen. Dat zou betekenen dat we in Overijssel 200 miljoen kilo afval per jaar minder zouden kunnen produceren. Dat zijn 20.000 vuilniswagen per jaar.
ROVA is tevreden met de eerste resultaten. Dat geldt ook voor de deelnemers. Een van hen is Marcel Blind. De wethouder van de gemeente Olst-Wijhe was één van de honderd vrijwilligers en volgens hem werd het zo min mogelijk afval produceren een soort spel. Het begon al in de winkel, want daar lette hij al op om zo min mogelijk producten te kopen waar veel verpakkingsmaterialen omheen zaten. Ook de katten moesten eraan geloven, zij kregen voortaan voer uit blik. 
ROVA gaat alle data nog verwerken. Op 5 juni worden alle bevindingen gepresenteerd.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.